Staalproductie China kwart hoger

De staalproductie van China is vorig jaar met 25 procent gestegen. Daarmee is China goed voor eenderde van de mondiale staalproductie. China produceert nu meer staal dan Europa en Noord-Amerika bij elkaar.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het International Iron & Steel Institute in Brussel, de branchevereniging van staalproducenten. Wereldwijd steeg de staalproductie met 5,9 procent tot 1,13 miljard ton, de hoogste productie ooit.

De uitbreiding van de Chinese staalindustrie kan wereldwijd leiden tot lagere staalprijzen. China, dat tot nu toe vooral staal importeerde, is sinds vorig jaar netto-exporteur van staal.

Chinese staalproducenten hebben, doordat ze wereldwijd voorraden steenkool en ijzererts opkopen, intussen gezorgd voor een tekort aan de belangrijkste grondstoffen voor staal. De prijs van ijzererts steeg vorig jaar met 72 procent.

China's staalimport daalde met 12 procent dit jaar, terwijl de export met 44 procent steeg. De staalprijzen daalden vorig jaar in de VS gemiddeld 17 procent en in Europa 35 procent. De staalproductie in de Europese Unie daalde vorig jaar met 3,6 procent, in de VS met 5,3 procent en in Japan met 0,2 procent.