Sporen van oude aardkorst ontdekt

rotterdam, 19 jan. Canadese geofysici hebben in gesteenten in Groenland insluitsels gevonden die 4,3 miljard jaar oud zijn, zo melden zij binnenkort in het tijdschrift Geophysical Research Letters. De gesteenten in het westen van Groenland behoren tot de oudste delen van de aardkorst. Tot nu toe werd bij het bepalen van hun ouderdom gebruik gemaakt van ingesloten zirkoonkristallen, die leeftijden tussen 3,7 en 3,9 miljard jaar opleverden. Patrick Smith en zijn collega`s hebben nu echter gebruik gemaakt van ingesloten pyrietkristallen. Die wezen op een ouderdom van 3,86 miljard jaar, in overeenstemming met de eerder gevonden waarden. Ook werden in het pyriet ook insluitsels van 4,3 miljard jaar oud gevonden - zo lang geleden had de aarde dus al een vaste korst. Afgelopen november maakten Australische onderzoekers bekend in het westen van hun land zirkonen van 4,4 miljard jaar oud te hebben gevonden. De wedloop om de oudste continentale korst duurt voort.