Schending van akkoord in Soedan

Khartoum, 19 jan. Het Soedanese leger heeft zijn eerste ernstige schending begaan van het vredesakkoord dat een jaar geleden een eind maakte aan de oorlog tussen Zuid- en Noord-Soedan. Dat heeft de militaire stafchef van de VN-vredesmissie in Soedan, Parminder Pannu, gisteren in Khartoum bekendgemaakt. Hij zei dat het Soedanese leger vorige week 1.200 man heeft gestuurd naar het door ex-rebellen gecontroleerde Hamesh Koreb in het oosten en gedreigd heeft daar met de rebellen geallieerde eenheden van de zuidelijke Soedanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM) te verdrijven. Onder het akkoord had de SPLM haar eenheden binnen een jaar uit het oosten moeten terugtrekken, wat zij niet heeft gedaan. Pannu zei dat de SPLM de regering en de VN heeft laten weten met logistieke problemen te kampen te hebben. Hij voegde daaraan toe dat de SPLM geen datum voor haar terugtrekking heeft vastgesteld.