Rusland: Milosevic is welkom

Rusland heeft gisteren de Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic uitgenodigd zich in Moskou medisch te laten behandelen. Daarbij garandeert Moskou dat Milosevic desgewenst terugkeert naar Den Haag, waar hij voor het Joegoslavië-tribunaal terecht staat wegens oorlogsmisdaden.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteren volgens de internationale persbureaus dat het Joegoslavië-tribunaal is gevraagd de oud-president, die een hartkwaal en hoge bloeddruk heeft, voorlopig vrij te laten. Milosevic zelf had al eerder gezegd zich in Rusland te willen laten behandelen.

Een woordvoerder van het tribunaal, Aleksandra Milenov, zei gisteren tegen het Servische televisiestation B92 dat Milosevic moet bewijzen dat hij in Moskou geen bedreiging vormt voor getuigen in zijn zaak of voor zijn slachtoffers. Volgens Milenov kan hij dat niet en daarom is er geen garantie dat hij naar Den Haag terugkeert als het hof hem daartoe oproept. De vrouw en de zoon van Milosevic wonen in Rusland.

Daarbij komt - aldus B92 - dat Milosevic volgens de aanklagers heeft getoond geen enkel respect voor het Joegoslavië-tribunaal te hebben, hetgeen de kans dat hij probeert te ontsnappen aanzienlijk zou vergroten. In dat geval zullen de Russische autoriteiten, zo redeneren de aanklagers, niet bereid zijn hem op te sporen, op te pakken en uit te leveren. Milenov zei tegen de Servische televisie dat Rusland ook niet bereid is andere voortvluchtige, wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde Serviërs uit te leveren. De aanklagers zien Milosevic' verzoek zich in Moskou te laten behandelen als een deel van zijn strategie de gang van zaken in zijn proces te verstoren.