Regio keuze

Pan Sok: theaterfotograaf In de Schouwburg van Amstelveen opent vrijdag de tentoonstelling Anne-Wil Blankers. Een hommage aan een groot actrice. Theaterfotograaf Pan Sok (1946) putte uit zijn archief achttien foto's die een overzicht geven van actrice Anne-Wil Blankers in de ontwikkeling van haar carrière. Pan Sok begon zijn carrière bij de Haagse Comedie. Naderhand fotografeerde hij onder meer bij belangrijke gezelschappen als De Appel, Het Nationale Toneel, Ro Theater en Joop van den Ende Theaterproducties. Anne-Wil Blankers is een gelauwerd actrice die tweemaal werd onderscheiden met de Theo d'Or. In 1994 ontving zij de Theo Mann-Bouwmeesterring. Schouwburg Amstelveen, Stadsplein 100, Amstelveen. foto Pan Sok Sok, Pan

AMSTELVEEN

Pan Sok: theaterfotograaf In de Schouwburg van Amstelveen opent vrijdag de tentoonstelling Anne-Wil Blankers. Een hommage aan een groot actrice. Theaterfotograaf Pan Sok (1946) putte uit zijn archief achttien foto's die een overzicht geven van actrice Anne-Wil Blankers in de ontwikkeling van haar carrière. Pan Sok begon zijn carrière bij de Haagse Comedie. Naderhand fotografeerde hij onder meer bij belangrijke gezelschappen als De Appel, Het Nationale Toneel, Ro Theater en Joop van den Ende Theaterproducties. Anne-Wil Blankers is een gelauwerd actrice die tweemaal werd onderscheiden met de Theo d'Or. In 1994 ontving zij de Theo Mann-Bouwmeesterring.

Schouwburg Amstelveen, Stadsplein 100, Amstelveen.

HAARLEM

Fotografie De tentoonstelling Portaal naar de hemel, die eerder onder de titel Cadres Revisités te zien was in Parijs, bestaat uit hedendaagse foto's in antieke lijsten uit de zestiende tot negentiende eeuw. Te zien zijn 26 werken van bekende fotografen als Rineke Dijkstra, Hellen van Meene, Koos Breukel en Inez van Lamsweeerde, in evenzoveel zeldzame lijsten.

Portaal naar de hemel. 20 jan t/m 2 april in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u. Inl: 023-5115775, www.franshalsmuseum.nl

Alcestis - Goat Song Vlaamse groep De Roovers brengt Alcestis: Goat Song, een bewerking door Britse dichter Ted Hughes van de Griekse mythe over koning Admetos die gedoemd is jong te sterven, tenzij hij iemand vindt die zijn plaats wil innemen. Zijn vrouw Alcestis biedt zich aan als vrijwilliger. Wat volgt is een debat op leven en dood met een verrassend einde. Kan de menselijke geest de dood verslaan? Is een ultiem gevecht met de dood de moeite waard? Is herinnering de enige hoop?

25 jan. Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

HILVERSUM

Dromen van Amerika Op donderdag 26 januari om 20u in Museum Hilversum geeft architectuurhistoricus dr. Herman van Bergeijk een lezing over Frank Lloyd Wright. Van Bergeijk is gastcurator van de tentoonstelling Dromen van Amerika, over de invloed van Wright op Nederlandse architecten. De lezing gaat niet alleen over vormentaal, maar met name over zijn ideeën over architectuur en het belang hiervan voor de samenleving. Wright propageerde een architectuur die democratisch zou zijn met respect voor het individu en voor de omgeving. Hij wilde de doos waarin de mens zat opgesloten openbreken. Zo brak hij bijvoorbeeld de hoeken open en beschouwde hij de plattegrond van een woning als een groot in elkaar overlopend vlak. De ruimte werd bij hem een `zee van ruimte´. Kelder en zolder werden taboe, omdat ze overbodig waren voor een mens die niets uit zijn verleden moest meenemen.

Dromen van Amerika, Nederlandse architecten en Frank Lloyd Wright. Museum Hilversum. Te zien t/m 4 juni 2006. Res 035 6292826 of e-mail: museumhilversum@hilversum.nl Inl. www.museumhilversum.nl

LEIDEN

Slangenvel Actrice Bodil de la Parra schreef voor Orkater Slangenvel over de tragiek van de ouderdom van drie vrouwen. Ze heten Helga, Lidwien en Sofie. In ontroerende scènes krijgt de toeschouwer inzicht in het ingewikkelde, vaak ongrijpbare proces van het ouder worden. De drie actrices vertolken drie verschillende levenshoudingen: berustend, mamanhaftig en de derde glijdt weg in heimwee naar vroeger. Naast De la Parra spelen Margôt Ros en Wimie Wilhelm.

T/m 21 jan LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl. (071) 5124890 of www.laktheater.nl

UTRECHT

Soul Regisseur Pieter Kramer maakt bij het Ro Theater de muziekvoorstelling Soul, over het blanke verlangen om een swingende neger te zijn. In een afgetrapte gymzaal (prachtig decor van Guus van Geffen) komt een groep blanke burgers bijeen om zwart geschminkt een ouderwetse soulrevue na te spelen. Achterliggende gedachte is dat de Hollanders uit onvrede met hun eigen truttige arbeiderslevens, een wilder, vrijer, échter leven projecteren op hun zwarte broeders. Verder wil Kramer de ontroerende overgave van de amateurs in het verenigingsleven laten zien.

19 jan Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl. (030) 230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Sjostakovitsj Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt een geheel Russisch concert onder leiding van de Russische dirigent Nikolaj Alexejev en met de Russische violist Eugene Ugorski als solist. Op het programma staan het Vioolconcert van Tsjaikovski en de Vierde symfonie van Sjostakovitsj, wiens honderdste geboortedag dit jaar wordt herdacht.

Rotterdams Philharmonisch Orkest, 19 jan 20u15 MC Vredenburg Utrecht res 030-2314544.

Vlaams OrkestVoor het eerst geeft het Symfonieorkest van Vlaanderen een concert in Nederland, 20 jan 20u15 in MC Vredenburg Utrecht, rechtstrreeks te horen via Radio 4. Etienne Siebens dirigeert Zwei Walzer van Rihm, het Vioolconcert van Brahms met Yuzoko Horigome en de Symfonie nr 4 van Schumann

20 jan 20u15 MC Vredenburg res 030-2314544.

VIANEN

Ary Baggerman Het afgelopen jaar was het precies een eeuw geleden dat de Viaanse schilder Ary Baggerman (1905-1972) werd geboren. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het Stedelijk Museum Vianen een tentoonstelling van zijn schilderijen en grafische werken. De nadruk ligt op zijn sfeervolle sneeuwtaferelen.

De winter van Ary Baggerman t/m 19 maart in Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97, Vianen. Di t/m vr 10u30-16u30, za en zo 12-16u. Inl 0347-371648 of www.stedelijkmuseumvianen.nl