Platform

In Platform, een bewerking door Johan Simons van Houellebecqs roman (2001) voor het toneel blaast een zelfmoordterrorist een bordeel op een tropisch seksparadijs in Thailand op. Mensen vliegen door de lucht, blijven dood tussen de puinhopen liggen in een decor van stukken wit hout en gekantelde plastic stoelen.De terrorist zelf is een engelachtige verschijning die zegt te handelen uit diepe islamitische overtuiging. Hij is toegevoegd aan de voorstelling en ondanks zijn zuiver onschuldige uitstraling zet hij alles op scherp. De reusachtige explosie aan het begin is symbolisch: het oude ligt achter ons, er moet ruimte voor het nieuwe komen. Hoofdpersoon uit Platform is Michel (Steven Van Watermeulen). Hij is dramatisch acteur en vertellende instantie tegelijkertijd. Zijn grote liefde is Valérie (Els Dottermans). In langeflash-backs brengt hij de slachtoffers van de aanslag tot leven. De oprechte, geïdealiseerde liefde voor Valérie weerhoudt Michel er niet van zich te verlustigen in het Thaise seksparadijs. Dit dilemma tussen vals en echt, tussen goedkoop genot en ware hartstocht geeft aan Platform een overweldigende kracht.

Het slotbeeld is van een zeldzaam grote zeggingskracht. Michel en Valérie omhelzen elkaar, zij klampt zich aan hem vast. En dan weer de explosie, de dood, de versplintering door de overweldigende, vernietigende kracht van buiten. Valérie sterft. Hij houdt haar vast in een tedere liefdesdans die de dans van de dood blijkt te zijn. Gruwelijk en adembenemend puur.

21-22 jan Eindhoven, schouwburg. 24 jan Tilburg, schouwburg. 26-28 jan Amsterdam, schouwburg. Tournee t/m 19/2. Inl.: 0032-9-225010 en www.ntgent.be.