Pimp my gsm-mast

Gsm-antennes zijn lelijk, maar noodzakelijk voor mobiele telefonie. De oplossing is simpel: ze zo goed mogelijk camoufleren.

foto Roos de Groot Groot, Roos de

Bovenop een duintje langs de zeeweg die van Overveen naar de zee loopt, staat hij: de boom. Vlak achter restaurant De Bokkedoorns torent de dennenboom hoog uit boven de andere bomen, die nederig aan de voet van het duin staan. Niet alleen de eenzame hoogte van de boom valt op, ook de vreemde, bijna eigenwijze manier waarop de takken uit de stam groeien maakt de voorbijganger nieuwsgierig.

Na een u-bocht en een beklimming van het duin blijkt de ware aard van de eigenaardige dennenboom. De kaarsrechte stam is tussen de takken door voorzien van een trappetje en van een aantal kastjes. Nog een paar passen dichterbij ziet de bast er glad en ook de antenne bovenin de boom lijkt geen natuurlijk verschijnsel.

Mensen willen altijd en overal bereikbaar zijn op hun mobiele telefoon, maar ze zien liever geen lelijke telefoonmasten bij een wandeling in duin of bos. De oplossing voor dit probleem: de telefoonboom, een zendmast in dennenboomvermomming. Voorzien van een bastpatroon en van takken met dennennaalden (die, anders dan bij loofbomen, in de winter gewoon kunnen blijven zitten), probeert de antenneboom zo goed mogelijk op te gaan in zijn natuurlijke omgeving. De gemeente Bloemendaal herbergt zelfs twee telefoondennen: één op het duintje langs de zeeweg in Overveen en één tussen de bomen van het Mr. Enschedepark in Aerdenhout.

Deze laatste is het meeste moderne model, afkomstig van Kaal Mastenfabriek uit Oss. Op verzoek levert Kaal, tegen grofweg drie tot vier keer de prijs van een doorsnee zendmast, een op maat gemaakte telefoonboom. Atze de Vries van de mastenfabrikant laat weten dat dit soort palen op speciaal verzoek worden gemaakt. “Een normale mast die door veel providers wordt gedeeld is al snel bijna 40 meter hoog. Wij kunnen die zo in boomvorm maken, maar zo'n grote boom ziet er niet uit.“

Dat in de duinen gekozen is voor een “vermomde antenne-installatie', is “bij hoge uitzondering', vertelt een woordvoerder van T-Mobile. De provider van mobiele telefonie heeft, na drie jaar overleg met de gemeente Bloemendaal, de zendmast mogen bouwen op het duintje. “Die specifieke locatie is de reden dat wij hebben besloten tot een vermomde zender. Van het duin af kunnen wij ook bereik op het strand bieden.“ Dat providers in de regel hun telefoonpalen niet aankleden als bomen, heeft zeker ook met de prijs te maken. T-Mobile noemt geen bedragen, maar laat wel weten dat de antenneboom drie keer zoveel kost als een normale mast.

Het wegwerken van zendmasten is niet nieuw. In Nederland zijn ze onder meer weggewerkt in kerktorens en in de “golden arches', het M-vormige bedrijfslogo van McDonalds. Er bestaat zelfs een website (www.gsm-antennes.nl) die alle verborgen telefoonpalen van Nederland in kaart probeert te brengen. Volgens gemeenten en providers van mobiele telefonie zijn de masten vooral om esthetische redenen gepimpt. Sommige kritische burgers vrezen dat de plaatsing van de masten, met hun mogelijk schadelijke straling, door de vermomming aan de aandacht van omwonenden ontsnapt.

Veel meer gecamoufleerde gsm-antennes op: www.gsm-antennes.nl

    • Mees van der Made