Ook volgend seizoen met play-offs

De nieuwe voetbalcompetitie met play-offwedstrijden mag ook volgend seizoen doorgaan. Ondanks het afblazen van de eerder voorgenomen pasfotoregistratie is dit binnen de “Stuurgroep Voetbalvandalisme' besloten.

Gisteren liet minister Remkes (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de burgemeesters nog weten ontstemd te zijn over het annuleren van de pasfotoregistratie. Dat plan wordt nu vervangen door identificatie van supporters met behulp van biometrische herkenning, hetgeen expliciet niet door Remkes wordt gesteund.

Dat de stuurgroep (met daarin burgemeesters en ook Binnenlandse Zaken) toch groen licht geeft, heeft te maken met succesvolle maatregelen die eerder zijn afgesproken, zoals betere controle op naleving van stadionverboden. Volgens een onafhankelijke rapporteur werpen die hun vruchten af, met als gevolg bijvoorbeeld een verminderde inzet van politie.

Minister Remkes blijft verbaasd over de ommezwaai van de burgemeesters om niet bij alle voetbalclubs in de eredivisie verplicht pasfoto's van supporters met een seizoenkaart vast te leggen. Hoofdregel blijft weliswaar het vastleggen van pasfoto's, zo is overeengekomen, maar de lokale driehoeken van burgemeester, openbaar ministerie en politie kan hiervan afzien. Eerder was afgesproken dat pasfotoregistratie bij alle eredivisieclubs zou worden ingevoerd. De minister is nu gezwicht voor de burgemeesters die verantwoordelijk zijn voor de openbare orde.

De proef met biometrie bij de toegangscontrole wordt waarschijnlijk gehouden bij Ajax, Feyenoord en Vitesse.