OM NAAR UIT TE KIJKEN

KLASSIEK

Berliner Philharmoniker De Berliner Philharmoniker geven dit weekeinde drie concerten in Amsterdam olv Sir Simon Rattle. Op het programma oa muziek van Mahler (Vierde symfonie), Haydn, Schönberg, Ravel (Ma mère l'oye) en Mozart met pianist Alfred Brendel als solist in het Pianoconcert nr 27.

Berliner: 20, 21, 22 jan Concertgebouw Amsterdam res (020) 6718345

BEELDENDE KUNST

Van kunst tot kastpapier De tentoonstelling 'Prenten in de Gouden Eeuw: van kunst tot kastpapier' toont het gedrukte beeld in het dagelijks leven van de zeventiende eeuw. Kostbare prenten werden, net als nu, zorgvuldig opgeborgen of ingelijst. Maar verreweg het grootste deel van de grafiekproductie uit de Gouden Eeuw werd direct op de muur geprikt of gebruikt voor het beplakken van kasten, kisten of andere meubels.

21 jan t/m 19 maart in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Inl: www.boijmans.nl

THEATER

Getemde feeks Shakespeares komedie Getemde feeks door het Noord Nederlands Toneel was in 2003 slechts twee weken in Groningen te zien, maar nu op tournee. Lotje van Lunteren speelt de feeks met ongekamde haren en een wildeberenblik. Ludo Hoogmartens speelt de vrouwentemmer aan wie ze is uitgehuwelijkt. Ondanks dat de echtgenote moet worden afgericht als hond, belooft regisseuse Karina Kroft dat het dit keer om Echte Liefde gaat. De brute echtgenoot kan namelijk ook heel teder wassen.

Tournee t/m 1 april. Inl. (050) 3113399 of www.nnt.nl

DANS

Bella Figura Het Nederlands Danstheater brengt het programma Bella Figura met vier oude successen. Bella Figura van Jirí Kylián, een droomballet op renaissance- en barokmuziek uit 1995, Hans van Manens Kleines Requiem uit 1996 op muziek van Henryk Mikolaj Górecki, Source of Inspiration van Lightfoot León uit 2004 op muziek van Philip Glass en Walking Mad van de Zweedse choreograaf Johan Inger (2001) op de Boléro van Ravel.

26-28 jan Den Haag, Lucent. Tournee t/m 9 feb. Inl. (070) 8800100 of www.ndt.nl.

POP

The Posies Bijna lieten zanger/gitaristen Jon Auer en Ken Stringfellow hun eigen groep The Posies overschaduwen door hun nevenactiviteiten met R.E.M., Big Star en The Minus 5, maar nu is er toch weer het nieuwe album Every Kind Of Light. Afkomstig uit Seattle maar nooit zo groot geworden als Nirvana, blijven The Posies op zoek naar de perfecte (gitaar)popsong, een queeste van reeds vijftien jaar .

21 jan Melkweg, Amsterdam, 27 jan Hedon, Zwolle, 28 jan Effenaar, Eindhoven, 29 jan Waterfront, Rotterdam.