Okselgeur verraadt vruchtbaarheid bij vrouwen

De okselgeur van vrouwen tijdens de vruchtbare fase is duidelijk aangenamer dan die tijdens de menstruatie. Althans, dat vond een groep Tsjechische jongemannen. Twaalf vrouwen droegen in het kader van een onderzoek een dag lang een wattenschijfje onder hun oksel, en dat tijdens de verschillende fasen van hun cyclus. Aan de jongemannen de taak de verzamelde schijfjes op hun geur te beoordelen.

Wetenschappers van de Praagse Karel-universiteit concluderen in het januarinummer van het tijdschrift Ethology dat de vruchtbare periode bij de mens weliswaar niet direct waarneembaar is - bij veel apenvrouwtjes zijn de geslachtsdelen dan gezwollen - maar dat die vruchtbare periode toch ook weer niet helemaal ongemerkt voorbij gaat.

De mannen konden de menstruele fase duidelijk onderscheiden van de rest van de cyclus. De menstruele okselgeur vonden ze onaangenaam intens. De geur tijdens de folliculaire fase (met de eisprong) noemden ze juist aangenaam en vrouwelijk.

Overigens vonden de mannen de geur van bepaalde vrouwen duidelijk lekkerder dan die van andere. Van die eerste categorie werd de geur zelfs tijdens de menstruatie nog lekker gevonden, zij het in mindere mate dan gedurende de rest van de cyclus.

De vrouwen, 20 tot 27 jaar oud, droegen vijf weken lang iedere dag een vers wattenschijfje onder de oksels. Ze mochten die periode geen parfum of deodorant gebruiken, niet gekruid eten, niet drinken, niet roken en geen seksueel contact hebben. Ook mochten ze de pil niet gebruiken omdat die de cyclus verstoort. Nadat ze de watten in een glazen potje hadden ingeleverd, moesten 42 mannelijke deelnemers de geuren beoordelen op intensiteit, aantrekkelijkheid en vrouwelijkheid.

Vier eerdere onderzoeken naar het vermogen van mannen om veranderingen in de vrouwelijke lichaamsgeur tijdens de menstruele cyclus te ruiken, leverden tegenstrijdige resultaten op.

De Tsjechische onderzoekers wijten een en ander aan het feit dat steeds T-shirts als geurbron zijn benut. Die werden dan drie dagen intensief gedragen. De lichaamsgeur kan in zo'n proefopzet gemakkelijker verstoord raken door allerlei verontreinigingen.

    • Bart Meijer van Putten