Nieuws voor Afrika

In Londen is gisteren een plan gepresenteerd voor een Afrikaanse nieuwszender, naar het voorbeeld van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Het plan komt van een groep Afrikaanse tv-makers, ondernemers en journalisten onder leiding van de Keniaan Salim Amin.

De initiatiefnemers vinden dat de grote Westerse nieuwsconcerns te weinig en te eenzijdig aandacht aan Afrika te besteden. De Afrikaanse nieuwszender moet onafhankelijk zijn en alle aspecten van het Afrikaanse leven belichten. Hij richt zich op de groeiende Afrikaanse middenklasse en op Afrikanen die in het Westen wonen. De berichtgeving komt volledig in handen van Afrikaanse journalisten.

De grote nieuwszenders zijn onvermijdelijk op het Westen gericht, zei Amin. Hij wees erop dat de Amerikaanse nieuwszender CNN en de Britse nieuwszender Sky Television elk maar één vestiging hebben in Afrika. De BBC heeft er vier. “Ze concentreren zich op de grote nieuwsverhalen. Die hebben bijna allemaal te maken hebben met oorlog, honger, corruptie en aids. Wij willen ook de succesverhalen brengen en aandacht besteden aan sport, mode, amusement en muziek.“

Uiteindelijk moet de nieuwszender vestigingen krijgen in alle 53 Afrikaanse landen en uitzenden in een veelheid aan Afrikaanse talen. Maar als het tv-station volgens plan over ruim een jaar met uitzendingen begint, gebeurt dat voorlopig alleen in het Engels en Frans. De zender zal op dat moment maar in de helft van Afrika te ontvangen zijn.