Nieuw Filmmuseum wordt witte schelp aan het IJ

Het nieuwe gebouw van het Filmmuseum in Amsterdam wordt een gigantische witte schelp aan het IJ. Het museum moet in 2009 worden opgeleverd, zo bleek gisteren bij de presentatie van de schetsontwerpen van Delugan Meissl, het Oostenrijkse bureau dat vorig jaar als ontwerper werd uitgekozen.

Ontwerp van het nieuwe Filmmuseum aan het IJ beeld Delugan Meissl Meissl, Delugan

Het nieuwe Filmmuseum zal vier filmzalen, een expositieruimte, bibliotheek, café-restaurant, informatiecentrum, archiefruimte en kantoren omvatten. Al deze ruimtes zijn ondergebracht in één grote, platte, sculpturale vorm. Architect Roman Delugan, die ook verantwoordelijk is voor het nieuwe Porsche Museum in Stuttgart, sprak bij de presentatie van een “witte monoliet“ en een “kristal“. Bedoeling is dat het exterieur een coating van kunststof krijgt, voor een zijde-achtig aanzien.

Door zijn platte vorm zal het Filmmuseum een contrapunt zijn van de donkere Shelltoren ernaast, een ontwerp van Arthur Staal. De ligging van het museum pal aan het IJ, als een voorpost van Amsterdam-Noord, doet denken aan die van de opera in Sydney. Het Filmmuseum komt in een gebied dat nu nog door Shell wordt gebruikt, maar waar de komende jaren een woonwijk met appartementenblokken en -torens zal verrijzen. De ontwerpers verwachten dat het museum zal helpen om de vooral psychische barrière tussen Amsterdam-Noord en de rest van de stad te slechten.

Delugan Meissl hebben het Filmmuseum minder open gemaakt dan het vorig jaar opgeleverde Muziekgebouw, dat elders aan het IJ ligt en dat een geheel glazen façade kreeg. De foyer van het Filmmuseum, waar de bezoekers komen via een hellingbaan en een groot terras aan het water, krijgt een dik, iets vooroverhangend dak. Zo wordt de blik van de bezoekers vanuit de foyer op de stad aan de overkant van het IJ omkaderd. “Als in een film“, zei Delugan er voor alle duidelijkheid bij.

Wat het bouwbudget voor het Filmmuseum is, wilde de woordvoerder van de projectontwikkelaar ING Real State niet zeggen. Maar volgens hem is het hoog genoeg om het ontwerp recht te doen. Het Filmmuseum, dat nu nog is gevestigd in het Amsterdamse Vondelpark, zal het gebouw vanaf 2009 huren van ING Real Estate.

Het ministerie van OCW zal het Filmmuseum een eenmalige subsidie van 400.000 euro geven voor de verhuizing. Voor 2007 en 2008 krijgt het museum 1 miljoen extra subsidie van OCW. Stadsdeel Amsterdam-Noord geeft een eenmalige subsidie van 750.000 euro, die na de verhuizing in 2009 gebruikt wordt. Niettemin is er voor de exploitatie van het Filmmuseum dan nog extra geld nodig. Het museum hoopt in het nieuwe gebouw jaarlijks 250.000 bezoekers te trekken. Nu zijn dat er nog 180.000.

    • Bernard Hulsman