Match Point

Woody Allen stort zich op het Britse klassensysteem. Voor zijn 35ste speelfilm trok de Amerikaan, als een moderne Henry James, naar de oude wereld en stuitte daar op ingebakken gedragspatronen en maatschappelijke verhoudingen waar wij Europeanen ook nodig eens om aan het lachen moesten worden gemaakt. Hoofdpersoon is Chris Wilton, een ambitieuze Ierse ex-tennisprof, heerlijk gespeeld Jonathan Rhys-Meyers. In afwachting van het grote iets vult hij zijn dagen met het geven van tennisles aan de verveelde upperclass. Hij is een smiecht en een hielenlikker, maar hij is wel onze schijnheilige rotzak. En hij is ook nog een beetje sexy. Dat helpt. Door zijn huwelijk met de rijke Chloe denkt hij zijn enkele reis omhoog in de klassenmaatschappij gevonden te hebben. Totdat een mislukte actrice, de Amerikaanse Nola zijn pad kruist. Match Point ontwikkelt zich van daar uit als een Engelse detective, met de plot van de Russische noodlotsroman Schuld en boete van Dostojewski. Het is genieten, met meer glimlachen dan schateren.

Match Point. Regie: Woody Allen. Met Scarlett Johanson, Jonathan Rhys-Myers, Matthew Goode, Brian Cox, Emily Mortimer, Ewen Bremner, James Nesbitt. In: 18 biosopen. AccuSoft Inc.

Het grootste plezier is echter de hebberigheid en verdorvenheid van iedereen in deze film. Van de een wat meer dan van de ander. En misschien is onze Raskolnikov Chris nog niet eens de ergste snoodaard en willen we daarom zo graag dat alles op z'n pootjes terechtkomt - de pootjes die net door Woody Allen vakkundig onder de Engelse klassenmaatschappij zijn weggezaagd. Ondertussen beviel het Allen in Londen zo goed, dat hij zijn volgende film Scoop, weer in die stad en weer met Johansson, al heeft voltooid. Op het Filmfestival van Cannes werd Matchpoint al zeer opgewonden ontvangen, dus het Europese vasteland zal zich alleen maar amuseren om de culturele verschillen tussen Amerikanen en continentale, Ierse en Britse Europeanen in Allens 35ste lange speelfilm.

Match Point. Regie: Woody Allen. Met Scarlett Johanson, Jonathan Rhys-Myers, Matthew Goode, Brian Cox, Emily Mortimer, Ewen Bremner, James Nesbitt. In: 18 biosopen.