LITERATUUR

Winternachten Anderhalve eeuw na de verschijning van Uncle Tom's Cabin hebben drie Nederlandse schrijvers delen van Herriet Beecher Stowes klassieke roman herschreven. Op het literatuurfestival Winternachten leggen Christine Otten, Vamba Sherif en Frank Martinus Arion waarom hun versie voor de lezer van nu beter is dan het origineel.

Het thema van Winternachten is dit jaar “Helden van de geest'. Onder de gasten zijn verder P.F. Thomése, Freek de Jonge, Bas Haring, Austin Clarke, Dinar Rahayu, Theo Loevendie, Helon Habila, Marja Brouwers, Jan Blokker, Pieter-Dirk Uys en Gerrit Komrij.

Vrijdagmiddag begint het festival met een debat onder de titel “Ik capituleer', over “bedreiging, solidariteit en zelfcensuur in kunst en journalistiek'. Deelnemers zijn onder anderen Afshin Ellian, Sybrand van Haersma Buma, Bas Heijne, Marjolijn Februari, Marlene Dumas, Breyten Breytenbach en Michaël Zeeman.

Op zaterdagmiddag vindt de Leesclub live plaats, een discussie over Salman Rushdies Shalimar de Clown, met Abdelkader Benali, Elsbeth Etty, Bas Heijne en Pieter Steinz. Het festival staat op zaterdagavond ook stil bij het overlijden vorig jaar van de schrijver Henk van Woerden.

Winternachten van vrijdag 20 t/m zondag 22 januari in Den Haag. Inl 070-3650222 of www.winternachten.nl