Kooi verdwijnt bij start Elfstedentocht

Wedstrijdrijders van een Elfstedentocht starten voortaan direct vanaf het ijs van de Leeuwarder Zwettehaven en hoeven niet meer twee kilometer in het donker naar de startplaats te rennen.

Het bestuur van de vereniging De Friesche Elf Steden heeft besloten de vliegende start af te schaffen. De ongeveer 130 wedstrijdschaatsers aan de Tocht der Tochten wachten in een bedrijfshal en hoeven ongeveer 50 meter naar de start te lopen. Nu elke marathonrijder is uitgerust met een chip weet de wedstrijdleiding wie meedoet en kan er ook vanaf het ijs worden gestart, aldus Elfstedenvoorzitter Henk Kroes. “De kooi waarin alle deelnemers in het FEC (expocentrum, red.) wachtten was mede ingevoerd om te voorkomen dat iemand eerder en op eigen gelegenheid het ijs opging. Straks kunnen de wedstrijdrijders in alle rust naar de start lopen en daar hun schaatsen onderbinden. Ze worden dan weggeschoten.“ De 16.000 toerrijders starten bij een volgende Elfstedentocht nog wel vanuit het FEC. Hen direct vanaf het natuurijs laten starten vond het Elfstedenbestuur niet verantwoord, omdat het volgens Kroes niet lukt om publiek en schaatsers daar uit elkaar te houden. Met het geringe aantal wedstrijdrijders kan dat nog wel. Zowel toer- als wedstrijdrijders moeten zich een dag voor de tocht verreden wordt in het vervolg inschrijven in een gebouw op de Leeuwarder vliegbasis. Inschrijven in het FEC kan niet meer, omdat er de hallen steeds vaker grote beurzen zoals BOOT en evenementen plaatsvinden. Omdat de Prins Bernardhoeve in Zuidlaren dichtgaat, krijgt het Leeuwarder FEC in de toekomst meer beurzen, is de verwachting. Kroes vindt het jammer dat inschrijving en start niet meer op één plek kunnen plaatshebben. “Dat was voor ons het mooiste. Maar we hebben één draaiboek nodig. Je kunt de inschrijving niet de ene keer in het FEC doen en de andere keer ergens anders.“