Konica Minolta stopt met fotografie

Het Japanse elektronicaconcern Konica Minolta stopt met de verliesgevende productie van fototoestellen en concentreert zich volledig op printers. Hierdoor verdwijnen 3.700 banen, een tiende van het totaal. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

Konica Minolta behoort tot de tien grootste producenten van fototoestellen. Het bedrijf blijft wel lenzen voor digitale camera's maken voor een gezamenlijke onderneming met Sony die digitale spiegelreflexcamera's op de markt brengt.

De fotodivisie van Konica Minolta leed in het afgelopen kwartaal een verlies van 719 miljoen yen (5,2 miljoen euro), terwijl de printerdivisie 28,1 miljard winst maakte. Konica Minolta staakt al zijn fotoactiviteiten - de productie van camera's, fotopapier en de exploitatie van ontwikkelcentrales - in maart 2007. Dan moet ook het overvloedige personeel afgevloeid zijn.

Konica Minolta verwacht in het huidige boekjaar, dat op 1 april afloopt, 47 miljard yen (338 miljoen euro) verlies te lijden, vergeleken met een winst van 7,5 miljard yen een jaar eerder.

Minolta werd in 1928 in Japan opgericht en kwam in 1985 als eerste met een spiegelreflexcamera die zelf kon scherpstellen. Minolta was na Eastman Kodak en Fuji Photo Film de grootste op de markt van traditionele fotografie.

Minolta fuseerde in 2003 met Konica (kantoormachines) waardoor het op drie na grootste bedrijf in de branche ontstond. Dat was om de druk van digitale camara's van vooral Sony en Canon te kunnen weerstaan. Op die markt wist Konica Minolta echter alleen een zeer bescheiden rol te spelen.