Kangoeroe

Het ontgaat de meeste Australiërs, want het als saai (boring!) gebrandmerkte wielrennen spreekt de Aussies amper tot de verbeelding. Maar Down Under wordt momenteel wel degelijk gefietst. Wat heet: de etappekoers is 's lands officiële wielerronde, de Tour Down Under. Het nationale raspaardje Robbie McEwen doet uiteraard mee, en nog een handjevol in Europa gevestigde profs. Het gaat er heel gemoedelijk aan toe, op de lange maar vooral lege wegen van het immense continent. Maar waakzaamheid is geboden.

Dat bewees amateurwielrenner Jay Bryce ruim een week geleden. Hij dacht even ongestoord een ritje te kunnen maken op zijn mountainbike, toen hij plotseling oog in oog stond met een, aldus de Sunday Herald Sun, “withete kangoeroe'. Voor de tiener uit Chiltern (Victoria) het goed en wel besefte, lag hij gestrekt op de grond en stond het “reusachtige' buideldier bovenop zijn hoofd te dansen.

“Gelukkig had ik mijn helm op“, verzucht Jay in de krant. En om te bewijzen dat hij “de aanslag' overleefde, drukte het dagblad een foto af, waarop Jay mét verwoeste valhelm en quasi-ernstige blik in de camera loert. Zijn moeder heeft bij de autoriteiten inmiddels aangedrongen op maatregelen. Ellen Bryce blijkt van het rigoureuze soort: afknallen die hap!

    • Mark Hoogstad