Intelligente dijk in Groningen voorspelt gevaar

Rotterdam, 19 jan. Bij het Groningse Bellingwolde komt in april een kilometer lange proefdijk met tien à vijftien ingebouwde sensoren. Het project IJkdijk moet duidelijk maken of de veiligheid van waterkeringen met behulp van sensortechnologie verbeterd kan worden. Het project is een initiatief van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij NOM en 24 bedrijven, kennisinstellingen en beleidsmakers. De sensoren meten trillingen die in combinatie met bijvoorbeeld een verhoogde waterdruk of een temperatuurstijging de kans op een overstroming voorspellen. Uiteindelijk moet dit uitmonden in een `early warning monitoringssysteem`, waarbij dijken voortdurend in de gaten worden gehouden. Met het sensorsysteem zijn, in combinatie met radardetectie, catastrofes als in het Utrechtse dorp Wilnis (waar in december 2003 een oude veendijk wegzakte) en in het Limburgse Stein (waar twee jaar geleden een deel van een dijk van het Julianakanaal doorbrak) mogelijk te voorkomen, aldus de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij.