Het straatje van Vermeer

Rembrandtjaar? Of dat van Mozart? Vergeet het. 2006 wordt het jaar van Johannes Vermeer. Althans van de naar hem vernoemde straat in Amsterdam.

Daar, achter het Museumplein, zetelt het almaar groeiende imperium van Joop van den Ende. Gisteren opende de oud-televisieproducent zijn investeringsmaatschappij Van den Ende & Deitmers, in een statig huis op nummer 20. Het is het vierde pand - na de nummers 23, 24 en 29 - dat hij in de Johannes Vermeerstraat betrekt, alle om de hoek van het hoofdkwartier van zijn theaterbedrijf Stage.

Sinds Van den Ende in maart 2000 voor veel geld afscheid nam van televisiebedrijf Endemol, waarin hij en John de Mol grootaandeelhouders waren, heeft de voormalige clown niet stilgezeten. Met Telefónica, de nieuwe Spaanse eigenaar van Endemol, had hij afgesproken zich tot 1 januari van dit jaar niet met televisie te bemoeien. Op ander gebied liet hij zich niet onbetuigd.

Onder zijn houdstermaatschappij Chios Investments, vernoemd naar zijn favoriete Griekse vakantie-eiland, hangen inmiddels 61 BV's van uiteenlopende aard: musicalproducties, restaurants, theaters. Daarnaast richtte hij de VandenEnde Foundation op, een charitatieve instelling voor zowel jonge als gearriveerde kunstenaars. Sinds december is de 63-jarige ondernemer ook actief in vastgoed. Met Living City Property Projects wil hij in Europese steden woon-werk-winkelgebieden neerzetten rond nieuwe theaters, dit jaar te beginnen langs de Amsterdamse Zuidas.

En nu kunnen - na ambitieuze bouwwethouders, getalenteerde musicaldanseresjes en beginnende schilders - dus ook “geïnspireerde ondernemers met een visie“ bij Van den Ende aankloppen voor geld, zoals hij het formuleert. 150 miljoen euro stelt hij samen met oud Endemol-bestuurder Hubert Deitmers beschikbaar.

Het eerste bedrijf dient zich aan: tv-producent Eyeworks van Reinout Oerlemans. Al jaren gaat het gerucht in Hilversum dat Joop zijn voormalige GTST-pupil al lang met geld ondersteunt. Van den Ende ontkent, maar voert inmiddels al wel gesprekken met Oerlemans voor een financiële injectie.

Een tweede gerucht, uit de financiële wereld dit keer, zou de drijfveer van Van den Endes investeringsdrang verklaren: hij wil John de Mol achterna. Sinds John & Joop aan de verkoop van Endemol ieder ruim 1,4 miljard euro verdienden, zou De Mol dankzij slimme investeringen via Talpa Capital inmiddels op 2 miljard staan. Van den Ende zou tot nu toe alleen maar geld hebben uitgegeven, en nauwelijks rendement hebben gemaakt.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen