Hans Wiegel laat zich het lonken graag aanleunen

Hans Wiegel moet weer lijsttrekker worden van de VVD, vinden veel leden in de partij. Wiegel steunt aanvoerder' Van Aartsen, maar zet zichzelf nog steeds niet buitenspel.

Hans Wiegel, zegt Robert Blom, is intelligent, charismatisch, creatief - ja, wat eigenlijk niet? Blom, fractievoorzitter voor de VVD in Alphen aan den Rijn, stuurde onlangs een brief aan de ruim 500 afdelingen van zijn partij. Hij zocht steunbetuigingen om erelid Hans Wiegel over te halen zich beschikbaar te stellen voor het lijsttrekkerschap van de VVD.

Op dit moment lijkt de partij niet in staat te zijn een kandidaat te leveren voor het lijsttrekkerschap die op een brede steun kan rekenen van potentiële kiezers, stond in de brief. Daarom is het van doorslaggevend belang op korte termijn een charismatische lijsttrekker aan te wijzen die de VVD in een stroomversnelling brengt. Tweehonderd reacties kwamen binnen, zegt Blom, waarvan 180 positief.

De reacties maken volgens Blom duidelijk dat de achterban van de VVD nog altijd Hans Wiegel als ideale kandidaat voor het lijsttrekkerschap ziet. Ik heb niets tegen Jozias van Aartsen. Het is een aardige man, heel deskundig ook. Maar hij blijft arrogant overkomen, en daarmee schrikt hij kiezers af.

Al ruim een jaar worstelt de VVD (opnieuw) met speculaties over de mogelijke terugkeer van Hans Wiegel in de landelijke politiek. De voormalig vice-premier (van 1977 tot 1982) is al lange tijd weg uit Den Haag, maar is voortdurend onderwerp van discussie in zijn partij en in de media. Onder VVD-stemmers, maar ook buiten de partij, is Wiegel volgens peilingen veel populairder dan Van Aartsen, aanvoerder' van de VVD en nu fractievoorzitter. Een recente peiling van het actualiteitenprogramma Nova toonde bijvoorbeeld aan dat meer dan de helft van de VVD-stemmers in Wiegel de meest geschikte premier ziet. Buiten de partij ligt dat percentage ook nog altijd op 27.

Wiegel weigert zich tot nu toe uit te spreken over een mogelijke terugkeer. Op vragen of hij beschikbaar zou zijn voor de post van premier, geeft hij het liefst het antwoord dat hij dat nog niet weet, of dat hij een geschikt moment afwacht om een keuze bekend te maken. Wel blijft hij zich in het openbaar roeren in partijkwesties. In november nog raakte hij verwikkeld in een venijnige briefwisseling met Tweede-Kamerlid Hirsi Ali over artikel 23 van de Grondwet, dat de vrijheid van onderwijs regelt.

Net nu die discussie wat bedaard is, komt Robert Blom met zijn actie voor Wiegel. Voor de partijtop komt dit ongelegen. Over nog geen twee maanden zijn er gemeenteraadsverkiezingen en tot die tijd moet de partij eenheid uitstralen. Partijvoorzitter Jan Van Zanen noemde de lobby voor Wiegel schadelijk voor de VVD. Nu lijkt het alsof de leden geen vertrouwen hebben in Van Aartsen.

Partijaanvoerder Van Aartsen - de VVD heeft geen politiek leider - heeft zich recentelijk kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap, maar wil de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart wel meewegen. Sinds het najaar is hij bezig te werken aan een ander imago. Hij laat het beeld zien van de partijleider die weinig op heeft met Haagse politiek, maar juist nauw verbonden is met de achterban.

Niet voor niets nam Van Aartsen tijdens zijn toespraak op de Algemene Vergadering in december in Rotterdam uitgebreid de tijd voor de lokale politiek. Hij verwees bijvoorbeeld naar plannen van de VVD in Waalre om brommeroverlast aan te pakken, prees onze wethouder Trix Houthooft in Helmond, tipte René Peereboom uit Uden als jong talent en herinnerde de zaal aan het initiatief van de VVD in Opsterland om een politiepost langer open te houden.

Vandaag stuurde Wiegel rond het middaguur per fax een korte verklaring. Gezien de commotie over het lijsttrekkerschap bij de komende Kamerverkiezingen en de uitspraak van partijvoorzitter Van Zanen, dat zo de VVD en Fractievoorzitter Van Aartsen schade wordt toegebracht, deel ik mede vierkant achter Jozias van Aartsen en zijn candidatuur voor het lijsttrekkerschap te staan.

Wiegel steunt een kandidatuur voor Van Aartsen, maar dat hij zelf geen kandidaat wil worden, dát staat er weer niet.

    • Guus Valk