Giovanni Consorte

De 57-jarige chemicus Giovanni Consorte wordt omschreven als “gevaarlijk en vastbesloten“. In een paar jaar tijd wist hij de kalme provinciale verzekeraar Unipol om te bouwen tot een agressieve en grote speler.

Giovanni Consorte Foto AP Italian insurer Unipol Assicurazioni SpA president Giovanni Consorte arrives at an Unipol shareholders meeting in Bologna, Italy, in this Aug. 29, 2005 file photo. Rome prosecutors put Consorte under investigation as part of the probe in Banca Nazionale del Lavoro (BNL) takeover, reports said Thursday, Dec. 15, 2005. (AP Photo/Renato Ferrini) Associated Press

Eigenlijk is hij een buitenbeentje in de club van “handige jongens': zijn coöperatieve verzekeringsmaatschappij heeft van oudsher meer contacten met linkse politici dan rechtse. Hij onderhoudt zelf nauwe banden met oud-premier Massimo D'Alema.

Toch is Unipol onder zijn bewind diep verweven geraakt met Gnutti en Fiorani. Zo is Consorte betrokken bij Gnutti's miljardendeal rondom Telecom Italia, zit hij in het bestuur van Gnutti's financiële holding Hopa en ontvangt hij samen met de vice-president van Unipol om nog niet opgehelderde redenen 50 miljoen euro van Gnutti. Volgens Berlusconi was dit geld bedoeld voor de oppositiepartij de Democraten van Links, maar Consorte ontkent dat.

Consorte en Fiorani helpen elkaar bij het financieren van de geplande overnamen van Banca Nazionale di Lavoro en Antonveneta. En ze helpen elkaar privé. Consorte krijgt een garantstelling van 4 miljoen euro van de Banca Popolare Italiana van Fiorani, waarmee hij via een aantal aandelentransacties 1,7 miljoen euro winst boekt. Consorte op zijn beurt zou collega Fiorani hebben geholpen bij de aanschaf van een aantal villa's.

Op 28 december 2005 is Consorte gedwongen om af te treden. Justitie doet nu onderzoek naar zijn relaties met Fiorani en Gnutti en verdenkt hem van het belemmeren van onderzoeksambtenaren, het geven van valse informatie aan de beurs en handel met voorkennis. Uit justitieel onderzoek is deze week gebleken dat Consorte nog veel meer geheime buitenlandse rekeningen heeft. Dat ontkent hij.