Gianpiero Fiorani

Fiorani (45) wordt ook wel “de slangenbezweerder' genoemd, omdat hij iedereen voor zich wist in te nemen. Vast van plan de top in de bancaire wereld te bereiken, klimt hij op in de Banca Popolare di Lodi om er uiteindelijk in 1999 president van te worden. Fiorani's bank wordt de snelst groeiende van Italië. In vijf jaar doet hij veertien acquisities. Afgelopen voorjaar zag het ernaar uit dat hij even de held van Italië wordt doordat hij de Nederlanders van ABN Amro ervan lijkt te weerhouden Antonveneta over te nemen. Hij is de oogappel van Fazio die hij, zo blijkt later, rijkelijk van cadeaus heeft voorzien.

Gianpiero Fiorani Foto AFP (FILES) - Picture taken 15 March in Rome of the former Banca Popolare Italiana (BPI) chief executive Gianpiero Fiorani. He was arrested in Italy, 13 December 2005, more than two months after the ex-BPI chief was accused of market abuse and collusion with other Italian businessmen to beat a bid by ABN Amro of the Netherlands to take over another mid-sized Italian bank, Banca Antonveneta.statements on the case. AFP PHOTO / FRANCESCO GARUFI AFP

In juli lijden zijn plannen schipbreuk. Justitie legt beslag op zijn aandelen Antonveneta en die van zijn partners Gnutti, Ricucci en Coppola. In september moet hij ontslag nemen bij de inmiddels door hem tot Banca Popolare Italiana omgedoopte Banca Popolare di Lodi. Op 13 december wordt hij gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, handel met voorkennis, beursbeïnvloeding en omkoping van politici. Naar nu blijkt financierde hij veel van de activiteiten van Gnutti en Ricucci. Ook blijkt hij een bank binnen zijn bank te hebben gecreëerd, waarmee hij bevriende financiers, onder wie Consorte, in staat stelde om met voorkennis te investeren op de beurs. Deze bevoorrechte vrienden moesten tot 40 procent van de winsten die ze maakten, afdragen aan Fiorani en zijn financieel directeur. Zo zouden 200 miljoen euro zijn verduisterd die - na te zijn witgewassen in belastingparadijzen - weer werden geïnvesteerd in onroerend goed. Een deel werd ook gebruikt om politici gunstig te stemmen. Eventuele verliezen werden afgewenteld op de spaarders van Fiorani's eigen bank die extra commissie moesten betalen. Ook zou hij rekeningen van overleden spaarders hebben leeggehaald. Inmiddels werkt hij mee met justitie en noemt hij de namen van rechtse politici die hem de laatste jaren hebben gesteund.