Galerieselectie

Realisme 06 Voor de derde keer vindt in de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) de manifestatie Realisme plaats, een kunstbeurs die geheel gewijd is aan hedendaagse figuratieve kunst. Tijdens Realisme 06 presenteren 28 galeries uit Nederland en België een breed overzicht van realistische schilders, beeldhouwers en fotografen. Populair is vooral het werk van fijnschilder Henk Helmantel, die door drie galeries wordt vertegenwoordigd. Werk van Pieter Pander en Joop Vegter is op twee verschillende plekken te zien.Realisme 06. T/m 22 jan in de Passenger Terminal Amsterdam, Piet Heinkade 27, Amsterdam. Dagelijks 11-19u. Entree 10 euro.

Viviane Sassen Op de tentoonstelling 'Die son sien alles' zijn foto's te zien die Viviane Sassen maakte in de townships van Zuid-Afrika. Ze tonen hoe jonge Zuid-Afrikanen de westerse cultuur adopteren, hoe westerse kleding, muziek en reclame worden omgezet in een eigen stijl. Met weinig middelen geven deze kids hun leven vorm en zijn ze cool en trendy. De foto's maken deel uit van een project van Sassen over jeugdcultuur in Afrika. Ze was reclamefotograaf voor modemerken als So en Miu Miu en publiceerde foto's in bladen als Purple, Butt en Re-magazine. Foto's van Vivianne Sassen. 21 jan t/m 5 maart bij Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Slim Aarons Een van de bekendste quotes van de Amerikaanse fotograaf Slim Aarons is dat hij ,,foto's maakte van aantrekkelijke mensen die aantrekkelijke dingen deden op aantrekkelijke plekken“. In de periode na WOII legde hij het leven van welgestelde en adellijke families vast tegen de achtergrond van luxueuze paleizen en weelderige tuinen. De kleurenfoto's van luierende mensen rond zwembaden doen nu, mede dankzij de onwerkelijke kleurenzwemen, nostalgisch en surrealistisch aan. Foto's van Slim Aarons. T/m 18 febr in galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Galerie A Dertig jaar geleden begon Galerie A in een winkeltje aan de Amstel met een tentoonstelling over Fluxus. Later was de galerie van Harry Ruhé gevestigd in een souterrain aan de Leidsekruisstraat, een gekraakte conciërgewoning van het Huis van Bewaring en, sinds 1985, in de Johannes Verhulststraat, de huidige locatie. Het dertigjarige bestaan wordt nu gevierd met een tentoonstelling van kunst-in-oplagen uit eigen bezit, waaronder bijvoorbeeld de Fluxus-edities en werk van George Brecht, Daniel Buren, Thomas Demand, Paul McCarty en Damien Hirst. Dertig jaar Galerie A. T/m 22 febr in Galerie A, Joh. Verhulststraat 53 hs, Amsterdam. Di t/m za 14-17u.

Elisabeth Lecourt Op de openingstentoonstelling van galerie Berendsen toonde de Frans-Britse kunstenaar Elisabeth Lecourt vorig jaar een serie kledingstukken die gevouwen waren van landkaarten en stadsplattegronden: Les Robes Geographiques. Nu laat ze een aantal nieuwe werken uit deze serie zien, in combinatie met tekeningen, textiele werken en sculpturen. Ook is er de nieuwe installatie, I Hope You Win The War, die bestaat uit een leger van lichamen in oorlog. Ze staan zij aan zij: de soldaten, de commandanten, de echtgenoten, de wezen, de doctoren en verpleegsters, de weduwen, de moeders, de politici en de hoeren. Dader en getuigen, ze zijn allen oorlogsslachtoffers, aldus Lecourt. Nieuw werk van Elisabeth Lecourt. T/m 19 febr in galerie Berendsen, Hoogstraat 32, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verder: Installatie van Kaleb de Groot t/m 8 febr in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; de collectie Moormann t/m 28 jan in Galerie Binnen, Keizersgracht 82, Amsterdam; schilderijen van Britta Huttenlocher t/m 4 febr in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; schilderijen van Roger Cremers t/m 5 febr in Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; aquarellen van Robine Clignett t/m 5 febr in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; foto's van Gerco de Ruyter t/m 5 febr in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; foto's van Bert Sissingh t/m 5 febr in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.