FRANKRIJK

Victor Hugo ,,Er is altijd een beetje spuug van de zee op mijn papier“ schreef de Franse dichter, toneel- en romanschrijver en tekenaar Victor Hugo (1802-1885). Op het ogenblik bespat het poëtische, ruisende zeeschuim van zijn tekeningen de bezoekers van het Maison Victor-Hugo. Tweehonderd inkttekeningen en gouaches van zijn zeelandschappen en taferelen hangen op de intrigerende expositie Cet immense rêve de l'océan. Hugo maakte de tekeningen tussen 1859 en 1870, tijdens zijn ballingschap op de Britse Kanaaleilanden Jersey en Guernsey. De immensiteit van de oceaan vervoert hem naar een metafysische zelfbeschouwing. De tekeningen zijn abstraherend, somber, dreigend, maar een sprankje hoop breekt uiteindelijk toch altijd door. Zijn werk kondigt zowel het symbolisme, de abstractie als het surréalisme aan. Cet immense rêve de l'océan, paysages de mer et autres sujets marins t/m 5 mrt in het Maison de Victor Hugo, 6, place des Vosges, Parijs, dag beh ma 10-18u, 0033-142721016.

Mozart Dit jaar wordt in concert- en operazalen overal ter wereld de 250e verjaardag van de Oostenrijkse componist (1756-1791) gevierd. Parijs start de festiviteiten met een nieuwe productie van zijn opera Don Giovanni in de regie van de bekende Oostenrijkse filmregisseur Michael Haneke. De première heeft plaats op 27 januari, de dag zelf van Mozart's geboorte. De versie van Haneke is hedendaags en uiterst realistisch. Hij ontwikkelt Mozart's meesterwerk als de synopsis van een film door en voor mensen van nu. Don Giovanni (Peter Mattei) is een ambitieuze financier die tot alle perversiteiten in staat is om te slagen.Don Giovanni 27 jan t/m 25 febr in de Opéra Garnier, Parijs, 0033-172293535 en www.operadeparis.fr

En verder William Klein en Charlotte Perriand t/m resp 20 febr en 27 mrt in het Centre Pompidou, 0033-144781233 en www.centrepompidou.fr; L'age d'or des sciences arabes t/m 19 mrt in het Institut du Monde Arabe, 0033-140513838.