Emilio Gnutti

Gnutti (57), de zoon van een kleermaker, is een afgestudeerd filosoof met een passie voor dure horloges en klassieke auto's. Gnutti is de link tussen Fiorani en Ricucci en speelt de afgelopen zomer op minimaal drie tafels. Hij is betrokken bij de samenzwering rond de aankoop van aandelen Antonveneta samen met Fiorani, Coppola en Ricucci. Hij speelt een rol bij het overnamebod van Unipol op de Banca Nazionale di Lavoro. En hij is betrokken bij de poging van Ricucci om RCS, de uitgever van de Corriere della Sera, over te nemen.

Emilio Gnutti met zijn vrouw in hun Ferrari Foto AP This undated photo shows Emilio Gnutti sitting in a Ferrari with his wife Ornella Pozzi, prior to the start of the " Mille Miglia" (One Thousand miles race) in Brescia, northern Italy. Gnutti was nominated as a member in the new board of directors of state-owned television RAI, in Rome, Tuesday, May 17, 2005. (AP Photo/Benito Alabiso) Associated Press

Zijn grootste slag sloeg hij echter al tussen 1999 en 2001.

In 1999 is hij een van de hoofdpersonen bij de deal van bijna 59 miljard euro waarmee Telecom Italia wordt overgenomen. Hij doet dit met geld van internationale banken en belooft in ruil daarvoor dat Telecom Italia de lening zal terugbetalen.

Bij de verkoop van een deel van zijn aandelen in 2001 aan Pirelli boekt Gnutti een winst van 1,5 miljard euro die hij nooit aan de fiscus heeft opgegeven. In de raad van bestuur van zijn financieringsmaatschappij Hopa zitten Fiorani, Ricucci en Unipol-president Consorte, maar ook Ubaldo Livolsi, vertrouwensman van Silvio Berlusconi.

Deze week verkocht Berlusconi's bedrijf Mediaset in aller haast zijn aandelen in Hopa, om niet langer met Gnutti in verband te worden gebracht. Gnutti is inmiddels ook noodgedwongen teruggetreden als president van Hopa.