Danilo Coppola

Tien jaar geleden heeft deze langharige, goed geklede jongeling (38) enkele miljoenen euro van zijn vader geërfd. Sindsdien bouwt hij appartementencomplexen in de periferie van Rome en in Milaan. Nu is hij de op zeven na rijkste man van Italië en is zijn holdingmaatschappij naar eigen zeggen goed voor 3,5 miljard euro. Hij is geboren op enkele kilometers van de geboorteplaats van Ricucci in Finocchio, een lelijke buitenwijk van Rome die onder meer door hem zo is volgestampt met betonnen appartementencomplexen dat er geen plaats meer is voor stoepen.

Danilo Coppola Foto Bloomberg Real estate developer Danilo Coppola arrives at Banca Nazionale di Lavoro's (BNL) annual general meeting, in Rome, Italy, Saturday, May 21, 2005. Banca Popolare di Lodi Scrl has built a 1.7 percent stake in Banca Nazionale del Lavoro SpA and will support a group of shareholders at today's annual meeting opposed to an $8.2 billion takeover of the bank by Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA. Photographer: Charlotta Smeds/Bloomberg News Bloomberg

De oude Fiat-fabriek en nu tentoonstellings-, beurs- en winkelcomplex Lingotto in Turijn is zijn bezit. Daarnaast heeft hij honderden miljoenen geïnvesteerd in twee projecten in Milaan. Ook heeft hij de afgelopen jaren aanzienlijke belangen genomen in banken als de Banca Nazionale di Lavoro, Mediobanca en Antonveneta.

Zijn financieringsmaatschappij bevindt zich, net als die van Ricucci, in Luxemburg. Hij wordt in verband met de strijd om Antonveneta verdacht van samenzwering met Fiorani, Ricucci en Gnutti. Zelf ontkent hij deel uit te maken van de “handige jongens' en denkt hij over tien jaar te zijn geaccepteerd door de gevestigde ondernemers. Justitie is volgens de Italiaanse pers echter wel bezig met een onderzoek naar relaties tussen Coppola en de “Ndranghetta, de Calabrese maffia.