Beurzen veren op na ophef in Tokio

Zowel in Japan als Europa gingen de beurzen vandaag omhoog na de verliezen die gisteren werden geleden.

Toen hadden tegenvallende Amerikaanse winstcijfers, fors stijgende olieprijzen en de crisis op de Japanse beurs de koersen wereldwijd onder druk gezet.

De beurs van Tokio heeft vandaag maatregelen aangekondigd om toestanden als die van gisteren voortaan te voorkomen. Toen was er sprake van een vloed aan paniekverkopen, waardoor de beurs twintig minuten moest worden stilgelegd. Dat was in de geschiedenis van de Japanse beurs nog nooit gebeurd.

Tokio steeg vandaag met 2,31 procent, na twee achtereenvolgende dagen met in totaal bijna 6 procent gezakt te zijn. De Amsterdamse AEX-index opende vanmorgen 0,7 procent hoger op 437,23 en gedurende de morgen bleef die winst vrijwel intact. In New York sloot gisteren de Dow Jones nog 0,38 procent lager.

Ook de olieprijzen zijn vanmorgen enigszins tot rust gekomen, nadat de politieke zorgen rondom de nucleaire ambities van Iran, het land met de op een na grootste oliereserves ter wereld, de prijzen van ruwe olie afgelopen dinsdag nog fors hadden opgestuwd. In Londen stond Brent-olie uit de Noordzee vanmorgen 0,6 procent hoger op 64,56 dollar per vat.

Directe aanleiding voor de paniek gisteren in Tokio waren de verwikkelingen rondom het Japanse internetbedrijf Livedoor, dat van bewuste misleiding van beleggers wordt verdacht. Het bedrijf, dat onder leiding staat van de nonconformistische Takafumi Horie, ontkent. Maar zijn koersval sleepte andere beursfondsen mee.

Vandaag vond de Japanse politie in Nara, de hoofdstad van het eiland Okinawa, het lijk van een 38-jarige manager van een effectenhuis, dat bij Livedoor betrokken zou zijn. Net als deze week in de kantoren van Livedoor deed het openbaar ministerie een inval in dit effectenhuis. Vermoedelijk is er sprake van zelfmoord.

De voorzitter van de beurs van Tokio kondigde vandaag aan dat de beurs streeft naar maximaal zeven tot acht miljoen transacties per dag in plaats van de 4,5 miljoen nu. Gisteren raakten de beurscomputers van leverancier Fujitsu ontregeld bij 4 miljoen aandelentransacties.

Commentaar: pagina 17