Berisping voor twee pensioenfondsen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de pensioenfondsen ABP en PGGM berispt omdat zij regels hebben overtreden met het maken van reclame voor hun levensloopregelingen. Verzekeraars, die ook levensloopregelingen aanbieden, waren daar erg boos over.

In december werd al bekend dat DNB van plan was om een boete uit te delen. De hoogte van de boete is niet bekend. DNB heeft een geheimhoudingsplicht, aldus een woordvoerder van de centrale bank. ABP en PGGM wilden ook niets zeggen.

Een woordvoerder van PGGM sprak van een “hele serie berispingen“. “Wij zijn daar, gezien de klachten van het Verbond van Verzekeraars, niet zo van geschrokken. Het gaat ons nu vooral om de beperkingen die De Nederlandsche Bank wil opleggen.“

Het Verbond van Verzekeraars liet vorig najaar in een brief aan DNB weten boos te zijn over de manier waarop ABP en PGGM hun levensloopregelingen onder de aandacht brengen bij pensioendeelnemers. ABP en PGGM hadden voor de regelingen speciale commerciële dochters opgericht, zoals de wet voorschrijft, maar gebruikten daarbij de eigen kanalen voor reclame. Oneerlijke concurrentie, zo vonden de verzekeraars.

DNB heeft nu geoordeeld dat beide pensioenfondsen te ver zijn gegaan. Daarbij gaat het onder meer om reclame-uitingen op de websites van de fondsen en om informatiemateriaal en bijeenkomsten die zij organiseerden om levensloopregelingen te bespreken.

ABP en PGGM vinden dat DNB de wet veel te strikt interpreteert. Met de levensloopregeling kunnen werknemers vanaf begin dit jaar sparen voor extra verlof. De meeste werknemers willen de regeling gebruiken om eerder met pensioen te kunnen gaan. ABP heeft daarvoor Loyalis opgericht, bij PGGM gaat het om Careon. De pensioenfondsen tellen in totaal ruim 2 miljoen deelnemers.