BELGIË

Masereel in kleur In de Koningin Fabiolazaal in Antwerpen zijn ruim 90 schilderijen, tekeningen, aquarellen en andere werken te zien van de Gentenaar Frans Masereel (1889-1972): Masereel in kleur, terwijl van deze expressionistische kunstenaar bij het grote publiek vrijwel alleen zijn houtsnedes en gravures bekend zijn, werk in zwart-wit. De thema's zijn dezelfde gebleven: de grote stad, sociale onrechtvaardigheid, de vrouw. Bijzonder op de expositie is ook een bas-reliëf dat Masereel maakte in opdracht van architect Henry van de Velde voor een paketboot die in Congo moest gaan varen. Jaren later belandde het reliëf na allerlei omzwervingen in het Antwerpse Scheepvaartmuseum - en nu op de tentoonstelling. Masereel en de kleur, Koningin fabiolazaal, Jezusstraat 28, Antwerpen, t/m 2 april, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 32034204.

Origine Danseres Lisbeth Gruwez en actrice Sanne van Rijn treden in Gent op in een nieuw theaterstuk van schrijver Peter Verhelst: Origine. Het is het eerste dat hij maakt voor NTGent. Het lichaam en het ritueel spelen als steeds bij Verhelst belangrijke rollen. Het stuk is een proloog op een grote bewerking van Bacchanten, die voor volgend seizoen op het programma staat. De voorstelling bestaat uit drie delen, waarin, telkens in een ander medium en op een andere plek, hetzelfde verhaal wordt verteld: op de zolder van het NTGent, op de trappen op weg naar buiten terwijl een stem het publiek via koptelefoons een verhaal vertelt en in twee kubussen op het Sint-Baafsplein. Origine van Peter Verhelst door NTGent, t/m 17 feb., di t/m za, aanvang 21u. Inl 0032 92250101 en www.ntgent.be

En verder Intertidal, Vancouver Art & Artists, t/m 26 feb., Muhka, Antwerpen 0032 32609999 en www.muhka.be; Er was eens... Sprookjes in beeld, t/m 16 april, Hallepoort, Brussel; Roger Raveel, Het grafische oeuvre, t/m 19 feb., Roger Raveelmuseum, Machelen-Zulte 0032 93816000 en www.rogerraveelmuseum.be.