BBC kaapt adressen websites

De Britse publieke omroep BBC is onder vuur komen te liggen nadat bekend werd dat de organisatie ongeveer 200 adressen voor websites heeft geregistreerd, zonder die te gebruiken. Dat meldt de Guardian vandaag.

Het gaat, naast voor de hand liggende domeinnamen als bbcawards.com en bbcstreaming.com namelijk ook om internetadressen als pcforpeanuts.co.uk, tv1.co.uk en theslate.co.uk. Slate is een Amerikaans online magazine dat al bestaat sinds 1996.

De BBC stelt in een reactie dat de adressen zijn geregistreerd om misbruik van de merknaam van de organisatie te voorkomen. Met die verklaring neemt de British Internet Publishers Alliance (BIPA), waarbij de meeste Britse media zijn aangesloten, echter geen genoegen. Het merendeel van de domeinnamen zou niets met de BBC te maken hebben.

Verder zou het zou onoorbaar zijn als de BBC iets verdient met het doorverkopen van sites die zijn gekocht met kijk- en luistergeld, aldus een woordvoerder van de (BIPA). Daarom wordt onmiddellijke vrijgave van de domeinnamen geëist.

In juli 2005 raakte de BBC ook al in opspraak vanwege zijn activiteiten op internet. Na een rapport van de regering werd een aantal websites uit de lucht gehaald. Daarvan werd de inhoud te commercieel geacht.