Ajuinen en Look kunnen schelden in Van Agt-taal

Er was eens, vijftien jaar geleden, een cabaretduo dat Ajuinen en Look heette. Het blonk uit in surrealistische samenspraakjes en muzikaliteit, maar moest ermee stoppen omdat een van de twee ziek werd. De ander ging als solist verder, waarna de een een paar jaar later ook met soloprogramma's begon. Tot ze elkaar weer tegenkwamen, omdat ze alletwee bij het tv-programma Kopspijkers gingen werken. Daar ontstond de gelukkige gedachte nog eens een Ajuinen en Look-programma te maken. Destijds was er immers te snel een eind aan gekomen.

Het gevolg is dat Mike Boddé en Thomas van Luyn - intussen ook bekend van de met niets te vergelijken tv-serie De Mike & Thomas Show - nu weer als vanouds op tournee zijn met een aaneenschakeling van zotte dialogen, rare liedjes en mooie muziek. Ze doen zich voor als twee hooghartige heertjes die ver boven hun publiek verheven zijn en er een erudiete vorm van humor op nahouden. Hun poses doen hooguit af en toe even aan het vroegere Herenleed denken, maar zijn verder volstrekt eigen.

Nergens anders is een rock-nummer te horen met woorden als weifelen, schoorvoeten en schroomvalligheid erin. Of een gesprek over de uitspraak van plaatsnamen in Wales. Of een paar politiek volstrekt incorrecte nummers die zo ver over de top gaan dat ze zeer lachwekkend worden: het carnavalsnummer Liever een kerk dan een moskee, en Wouldn't it be great to be a negro?, waarin de echo van Noël Coward doorklinkt.

Bovendien werpen ze elkaar in een archaïsch soort Van Agt-taal allerlei schilderachtige beledigingen toe (“u oogt gelijk een stapel fecaliën met een minderwaardigheidscomplex“) en spelen bovendien drie dialoogjes van vijftien jaar geleden, waarvan de gektegraad nog steeds garant staat voor maximaal effect. Om tussendoor opeens een teder liedje te zingen over een jongetje dat met zijn leeftijd in de knoei zit (“negen jaar was niet mijn eigen keus“) en te eindigen met een razendspannende quatre mains op de piano.

Zo wekken Boddé en Van Luyn volop de indruk dat Ajuinen en Look nog lang niet uitgespeeld zijn. En dat er op deze eerste comeback nog heel goed een tweede kan volgen.

Voorstelling: Ajuinen en Look, door Mike Boddé en Thomas van Luyn. Eindregie: Pieter Tiddens. Gezien: 18/1 in De Purmaryn, Purmerend. Tournee t/m 31/5. Inl. 071-5133985, www.harrykies.nl
    • Henk van Gelder