AIVD ziet gevaar Lonsdalers groeien

Zogenoemde “Lonsdale-jongeren' zijn steeds meer een gevaar voor de openbare orde. Hun gebruik van provocerende symbolen, uiterlijk en taal lokt veelvuldige confrontaties met allochtone jongeren uit, waardoor de jongeren op termijn de cohesie in de samenleving kunnen aantasten.

Dit concludeert de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een nieuw onderzoek naar Lonsdale-jongeren in Nederland. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft de bevindingen van de dienst vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens de minister is de AIVD de komende tijd extra alert op de mogelijke rol van rechts-extremisten bij de radicalisering van “Lonsdalers'. Ze maken vaak deel uit van de gabberscene.

De conclusies komen overheen met de eerdere bevindingen die de dienst in mei vorig jaar bekendmaakte. Daaruit bleek ook dat het merendeel van Lonsdale-jongeren geen rechts-extremistische ideologie aanhangt. Volgens de AIVD is er ook geen sprake van systematische rekrutering van de jongeren door extreem-rechtse partijen. Slechts een kleine harde kern heeft contacten met dergelijke groeperingen.

Toch koesteren Lonsdale-jongeren haat tegen vreemdelingen en voelen ze zich gefrustreerd over de multiculturele samenleving. Vooral in kleinere steden komt het geregeld tot gewelddadige confrontaties tussen deze jongeren en allochtonen.

Volgens de AIVD komt de “Lonsdale-cultuur' ook in buurlanden voor, maar nergens heeft deze jongerencultuur en zijn rechts-extremistische imago een zodanige vlucht genomen als in Nederland.