www.nrc.nl

Beet. Wetenschapsjournalist Herbert Blankesteijn schrijft over techniek in de wekelijkse rubriek Beet op www.nrc.nl/rubrieken. Deze week gaat het over zelfgebrande cd's. Een expert van IBM waarschuwde onlangs weer eens voor de bederfelijkheid van zelfgebrande cd's. Goedkope gaan twee jaar mee, duurdere hoogstens vijf jaar en ook harddisks gaan vroeg of laat stuk. Beet constateert dat bedrijven hun toevlucht nemen tot tape om hun bestanden te kopiëren. Maar voor consumenten is tape onhandig en langzaam, dus geeft Beet een ander advies. 'Koop een externe harddisk van 160 of 250 GB voor ongeveer 200 euro. Daar kunnen onafzienbare voorraden foto's en mp3's op en zelfs heel wat video. Bijwerken van de datavoorraad of doorkopiëren naar de volgende harddisk of pc wordt zo een eitje. Wie op grote schaal aan video doet, kan data die niet weggegooid mogen worden het beste opslaan op dvd-rom, in afwachting van een tijdperk dat de harde schijven ook dáárvoor groot genoeg zijn.'

Weblog New York. Correspondent Freek Staps doet verslag over het dagelijks leven in New York op weblog.nrc.nl . Hij is gaan eten in het nieuwe restaurant Colors (foto). 'Na vier jaar aanrommelen en met moeite de eindjes aan elkaar knopen heeft een aantal overlevenden van 9/11 nieuwe hoop: ze hebben samen een restaurant geopend. De 23 werkten jaren samen in Windows on the World, op de 106de verdieping van een van de Twin Towers. Nu hebben ze Colors op de begane grond.' Het dineren in het restaurant was even wennen. 'Voor het personeel dan. Het eten werd koud opgediend en was karig voor de prijs. Maar enthousiast waren de werknemers wel, ze konden niet ophouden te vertellen hoe bijzonder het was dat ze weer samen werkten.'