'Weet je?'

Toptennissers hebben doorgaans niet zo veel te vertellen. Ze kijken wel uit. Eén verkeerd woord en de hele wereld tuimelt over hen heen. Gevolg: nietszeggende praatjes. Het was een goede wedstrijd, een goede tegenstander en morgen zien we verder. Bedankt en tot ziens! En weg zijn ze. Voor hun gehoor begint de ellende dan pas. Bij een grandslamtoernooi worden alle vraaggesprekjes uitgewerkt door de stenodienst. Het levert tenenkrommend proza op. Alle 'uuhhss' en 'eehhss' zijn weliswaar weggelaten, maar dat geldt niet voor die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden stopwoorden waar toptennissers een patent op hebben: You know? Maandag, na zijn uitschakeling in de eerste ronde, presteerde Tim Henman het om - oog in oog met de schrijvende pers - 59 keer 'weet je' uit te spreken. En dat in nog geen tien minuten. Gevraagd naar zijn sportieve toekomst zei de advocatenzoon uit Oxford: 'You know, there's no one to tell you that. And I believe, you know, I can get back to, you know, playing some good tennis. You know, as I said, who knows what's going to happen.'

Niets tegenin te brengen, maar één ding weten we wél zeker: voordat Tim Henman zijn racket voorgoed opbergt, heeft hij het wereldrecord 'weet-jes' verbeterd.

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad