Waardering Google is een slag in de lucht

Internetbedrijf Google roept momenteel een keur aan agressieve koersdoelstellingen op. De enige waarde die zulke doelstellingen hebben, ligt in de publiciteit die zij genereren. Volgens één analist kan de waarde van de zoekmachine oplopen tot 2.000 dollar per aandeel, terwijl de van zijn voetstuk gevallen voormalige internetanalist Henry Blodget suggereert dat de koers kan dalen naar 100 dollar per aandeel. Maar waarom zou de val daar stoppen? Een koers van 25 dollar per aandeel is ook mogelijk.

Het is moeilijk een doelstelling te formuleren voor een aandeel dat zo snel in waarde stijgt. In 2005 noemde Piper Jaffray vier doelstellingen voor Google. Maar toen de koers verdubbelde, waren al deze doelstellingen snel gedateerd. Daarom kwam de beursanalist eerder dit jaar met een doelstelling voor 2006 van 600 dollar per aandeel, zo'n 45 procent boven de huidige koers.

Eén voordeel van de agressieve doelstelling is de publiciteit die zij opwekt. Eind 1998 vergaarde Blodget, die destijds nog bij CIBC Oppenheimer werkte, roem met een koersdoelstelling voor internetboekhandel Amazon van 400 dollar per aandeel. Vorig jaar trok Goldman Sachs de aandacht met de voorspelling dat de olieprijs zou stijgen tot 100 dollar per vat. De algemene regel lijkt te zijn dat hoe obscuurder de analisten zijn, des te agressiever de doelstellingen worden. Piper is inderdaad alweer voorbijgestreefd door Caris & Co met de voorspelling dat Google tot 2.000 dollar kan reiken.

Een ander voordeel van buitensporige doelstellingen is dat ze, doordat ze mensen naar de markten lokken, zichzelf als het ware helpen verwezenlijken - op de korte termijn althans. Blodgets doelstelling voor Amazon werd binnen een maand bereikt - jammer dat de koers sindsdien dat niveau nooit meer heeft gehaald, De koers van Google is sinds de uitspraak van Piper met zo'n 50 dollar gestegen.

Zulke doelstellingen zijn absurd, omdat ze de onmogelijke opdracht inhouden om de marktpsychologie te voorspellen. Piper Jaffray gaat ervan uit dat Google zijn huidige vermenigingsvuldigingsfactor de komende twee jaar zal weten vast te houden. Blodget heeft in zijn blog tegengeworpen dat als Google's groei vertraagt en zijn meervoud afneemt, de koers kan kelderen naar 100 dollar per aandeel.

Misschien is Blodget nog aan de voorzichtige kant. The High-Tech Strategist, een invloedrijke nieuwsbrief, signaleert dat Google's advertentie-inkomsten kwetsbaar zijn voor economische inzinkingen. De reclame-inkomsten van Yahoo daalden tijdens de recessie van 2001 met 44 procent en de koers van zijn aandelen zelfs met 95 procent. Als Google hetzelfde zou overkomen, zou de koers terugvallen naar 25 dollar per aandeel, doelstelling of geen doelstelling.

Edward Chancellor

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Edward Chancellor