Televisie voorkeur

Actualiteiten

Twee vandaag. Reportage over Europese plannen om een zogeheten 'greencard' voor Europa in te voeren. Europa vergrijst en om te voorkomen dat er straks onvoldoende arbeidskrachten zijn, denkt de Europese politiek over het toelaten van migranten van buiten de Europese Unie die met deze card voor een beperkte periode aan de slag kunnen. En een portret van de 14-jarige Tim, die een gedragsstoornis heeft. In plaats van behandeld te worden, belandde hij vorig jaar enkele maanden in een jeugdgevangenis. Bureau Jeugdzorg beloofde een passende behandeling. Nog steeds zit hij thuis, gaat niet naar school en wordt niet behandeld. Ned.2, 18.20-18.50u.

Rick Nieman heeft morgen in zijn programma Rick Nieman interviewt de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso die meent dat er nog steeds een Europese Grondwet kan komen, ondanks het Franse en Nederlandse ‘nee’. Morgen, RTL7, 13.20- 14.00u. en herhaling vrijdag om 15.20u. (Foto AFP) EU Commission President Jose Manuel Barroso addresses the media at the EU Commission headquarters in Brussels, 19 December 2005. Barroso welcomed the EU nations' commitment to review the bloc's long-term spending plan in 2008-2009, calling the current method for calculating the budget "ill-adapted for Europe." AFP PHOTO GERARD CERLES AFP

Nova. Onder meer een gesprek met een Nederlandse die in Amerika met haar kinderen in de extreem-rechtse sekte van de Christian Identity Movenent heeft gewoond, gevlucht is en hier in Nederland nog door sekteleden wordt gestalkt. Ned.3, 22.20-22.55u.

documentaire

Werk zat?! Coach Joop Alberda begeleidt acht mensen naar een nieuwe carrière. De 50-jarige werkloze directeur Dee Zeeuw van der Laan stuurt hij naar de oud-voorzitter van de PvdA Felix Rottenberg met de opdracht of hij vindt dat werk en geluk aan elkaar gekoppeld zijn. Verder zien we hoe Jasmina El Mennani, die een relatiebemiddelingsbureau voor moslims wil beginnen, een westers concept in een niet-westerse omgeving wil introduceren. En meubelmaker Lars van der Schaar, die nu oude pandjes opknapt en niet weet hoe hij verder moet, hoopt van Alberda enkele gouden tips en adviezen te krijgen. Ned.3, 19.55-20.25u.

Natural world: Portillo goes wild in Spain. Oud-politicus Michael Portillo gaat op zoek naar de ruige kanten van Spanje en trekt van de Pyreneeën naar de Straat van Gibraltar en komt onderweg lynxen, bruine beren, gieren en orka's tegen. BBC2, 21.00-21.50u.

When expeditions go wrong: Sahara nightmare. Tijdens een 240 km lange wedloop in de Sahara keerde een van de verdwaalde hardlopers niet terug. Het leger trok erop uit om hem te zoeken. National Geographic, 21.00-22.00u.

Who do you think you are?: Sheila Hancock. Serie waarin bekende Britten hun stamboom traceren met vanavond actrice Sheila Hancock. Zij dacht dat haar voorouders een oersaai leven leidden, maar ze ontdekt dat haar grootvader een succesvol manager was in Milaan en haar overgrootvader in de Victoriaanse periode hoofdopzichter bij het Western Pumping Station. BBC2, 22.00-23.00u.

Verre verwanten. Derde aflevering van een serie waarin vanavond presentator Robert ten Brink en Lotte en Gwendolyn ter Kuijle aan de hand van een reconstructie kijken of hun voorouders of zij al dan niet een belangrijke rol hebben gespeeld. Ned.1, 22.20-23.10u.

Profiel. Herhaling van de serie uit vorig jaar met vanavond aandacht voor de broers Jason en Germaine W. die christelijk werden opgevoed maar nu als moslimterroristen worden beschouwd en bezig waren met het voorbereiden van aanslagen. Ned.1, 23.10-23.50u.

Hitlers Diplomaten in Bonn - Das Auswärtige Amt und seine Vergangenheit. Aan de hand van de carrières van medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens het nazi-regime wordt gepoogd duidelijk te maken hoe het ministerie destijds werkte en welke rol individuele diplomaten hadden. De werking van het tegenwoordige ministerie berust nog steeds op de in de nazi-tijd gelegde fundamenten. ARD, 23.30-0.15u.

praatprogramma

MAX en Catherine. Gesprek met schrijfster Renate Dorrestein over haar nieuwe boek Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor waarin zij ook een advertentie over vaginale droogheid heeft opgenomen. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Onder anderen met trompettist Eric Vloeimans die op tournee gaat en schaatser Erben Wennemars. Verder aan tafel de zangeres van Tasha's World. Ned.3, 19.00-19.45u.

amusement

Jiskefet. Eerder uitgezonden serie over de absurdistische avonturen van Kees Prins, Herman Koch en Michiel Romeyn als bewoners van het bejaardentehuis De Sint Hubertusberg . Ned.3, 22.55-23.30u.

digitaal kanaal

Beste politicus. Willem Drees is door de ruim 5.000 bezoekers van de site van www.omroep.nl/geschiedenis uitgeroepen tot de beste Nederlandse premier van de afgelopen zestig jaar. Balkenende werd gekozen tot de slechtste premier. Joop den Uyl volgt Willem Drees op geringe afstand. Balkenende werd ook beschouwd als minst sexy minister-president sinds 1945. Ruud Lubbers scoort het hoogst als het gaat om sex-appeal en imago. Opvallend in de uitslagen is dat de stemmers over de hele linie een duidelijke voorkeur uitspreken voor de sociaal-democraten Drees, Den Uyl en Wim Kok. Dries van Agt doet het erg goed in de categorie 'meest welbespraakte premier', maar moet daarin toch ook Den Uyl als zijn meerdere erkennen. Ook met grafische analyses en commentaren.

www.omroep.nl/geschiedenis.