Spectaculair herstel van wereldkampioen

Wereldkampioen Gari Kasparov was na een nederlaag altijd aangeslagen en kwetsbaar, zijn voorganger Anatoli Karpov was in zo'n situatie juist vastberadener dan ooit, maar bij Veselin Topalov lijkt het alsof verliezen hem nauwelijks raakt.

Toen hij in de tweede ronde van het Corustoernooi op hardhandige wijze manier door Adams was verslagen liep hij niet, zoals anderen dat vaak doen, met een onweersgezicht het schaakgebouw uit om buiten woedend een boom uit de grond te rukken, maar hij bleef netjes met Adams analyseren; vriendelijk, objectief en ogenschijnlijk zelfs met een goed humeur. Ongebroken won hij vervolgens een goede technische partij van Etienne Bacrot en gisteren versloeg hij Loek van Wely in de spectaculaire stijl die hem geliefd maakt in de schaakwereld.

Van Wely deed het in een Slavische opening een beetje anders dan hij gewend was, maar de echte verrassing kwam van Topalov, die al op de elfde zet een kwaliteitsoffer bracht dat hem in eerste instantie niets concreets opleverde, maar hem wel op de lange termijn zware druk op de stelling van Van Wely liet uitoefenen.

Het was echt iets voor Topalov, die altijd graag materiaal opoffert voor positionele voordelen. Hij had zijn offer binnen een paar minuten op het bord gebracht, dus het was duidelijk dat hij de stelling thuis goed bestudeerd had. Van Wely kennelijk niet, want die gebruikte zeeën van tijd.

Op de twintigste zet kreeg Topalov de gelegenheid om tot een directe aanval over te gaan en daarna waren de complicaties zo ingewikkeld dat het vrijwel uitgesloten leek dat Van Wely in zijn sterk geslonken bedenktijd nog een goede verdediging zou kunnen vinden, als die er al was.

Van Wely haalde de tijdcontrole. Toen viel de spanning van hem af, zijn concentratie verslapte en hij liet zich pardoes in één zet mat geven. Veel maakte het niet uit, want hij stond toch al verloren. Het was een schitterende partij van Topalov geweest. Hij kwam daardoor op de gedeelde eerste plaats, samen met Anand, die gisteren min of meer een extra rustdag nam. Ivan Sokolov had niet de behoefte om hem met wit hard aan de tand te voelen. Na een kalme opening werd de eerste gelegenheid tot een grootscheepse ruil van stukken benut, zodat al na vijftien zetten de vrede getekend kon worden in een stelling die elke fleur verloren had. Veel langer, maar nauwelijks inhoudsrijker, was de remise tussen Peter Leko en Vasili Ivantsjoek. Ivantsoek deelt nu de derde plaats met Boris Gelfand, die Bacrot na een lange en zware partij in het eindspel versloeg. Levan Aronian won met zwart van Gata Kamsky, die het in dit toernooi heel zwaar lijkt te krijgen. Zijn openingsrepertoire voldoet niet aan de eisen van de moderne tijd, en bovendien heeft hij momenten van concentratieverlies, waardoor hij gisteren Aronian al op de dertiende zet een belangrijke pion cadeau gaf.

Het wordt zo langzamerhand hoog tijd dat er eens een Nederlandse overwinning valt, maar de patriotten onder de schaakliefhebbers moeten nog even geduld hebben. Gisteren was Sergei Tiviakov dichtbij het eerste winstpunt. De nogal saaie opening in zijn partij tegen Sjachriar Mamedjarov had daar weinig hoop op gegeven, maar de man uit Azerbaidzjan deed daarna een boeiende poging om ijzer met handen te breken. Tiviakov incasseerde nuchter een stuk voor een paar pionnen, hij leek goede kansen te hebben in het eindspel, maar kon toch niet verhinderen dat Mamedjarov met twee torens eeuwig schaak hield.

Van Wely-Topalov, Corus vierde ronde

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 a6 5. a4 e6 6. Lg5 h6 7. Lh4 dxc4 8. e3 b5 Hiermee verplicht zwart zich al tot het kwaliteitsoffer dat later zal volgen. Dat is al eerder gespeeld, maar niet vaak. 9. axb5 cxb5 10. Lxf6 Bijna iedereen laste deze ruil in, maar ik begrijp niet waarom. Meteen 11. Pxb5 lijkt me beter. 10...gxf6 11. Pxb5 axb5 12. Txa8 Lb4+ 13. Ke2 Ook na 13. Pd2 heeft zwart kansrijk spel voor de kwaliteit. 13...Lb7 14. Ta1 f5 15. Pe5 Tg8 16. f4 Pc6 17. Pf3 Pa5 18. Kf2 Pb3 19. Ta7 Le4 20. Ta2 Dit geeft zwart gelegenheid tot een verrassende doorbraak. 20...e5 21. fxe5 Na 21. Pxe5 wint zwart met 21...Dh4+ 22. Kg1 (of 22. g3 Txg3) Le1 21...f4 22. Le2 fxe3+ 23. Kxe3 Dd5 24. g3

-------------------- ------------ -------------

24...Pxd4 25. Pxd4 Misschien was 25. Ta8+ Dxa8 26. Dxd4 een betere verdediging. 25...Lxh1 26. Lf3 Dxe5+ 27. Kf2 Lc5 28. Lxh1 Na 28. Ta8+ Ke7 29. Txg8 wint zwart met 29...Lxd4+ 30. Kf1 De3 28...Lxd4+ 29. Kf1 Tg5 30. Lf3 Kf8 31. Kg2 De3 Het resultaat van het geweldige avontuur is dat zwart bij goede stelling een pion voor staat. 32. Kh3 Kg7 33. b3 cxb3 34. Ta3 b4 35. Txb3 Lc3 36. De2 Dc5 37. Dd3 Dc8+ 38. Kg2 Ta5 39. Dc2 De6 40. Db1 Ta1 41. Dc2 Ld4 42. Ld1 De1 Ondanks heroïsch verzet staat wit verloren. Zijn volgende vergissing maakt het lijden kort. 43. Lf3 Df1 Mat

    • Hans Ree