Raadsel van de Rembrandttoren

De nieuwsjaarsrebus van deze week wordt geleverd door Getronics. Het automatiseringsbedrijf kwam gisteren met een raadselachtig persbericht waarin, twee weken na het sluiten van de boeken, een dikke streep wordt gezet door de belangrijkste belofte aan zijn beleggers.

In 2005 herhaalde de leiding het gehele jaar door dat het bedrijf, bijzondere omstandigheden daargelaten, een winst zou halen die 5 procent van de omzet zou uitmaken. De bijzondere omstandigheid is gekomen, maar de vraag is of Getronics dat niet iets eerder kon melden.

Uitstel van een grote overheidsorder in Italië wordt als reden aangevoerd voor de tegenvaller. Wanneer de order is uitgesteld, wil Getronics niet zeggen. Zou het bedrijf uit de Amsterdamse Rembrandttoren soms gemangeld zijn in de onderhandelingen die aan het eind van het kwartaal en het eind van het jaar altijd hun hoogtepunt bereiken?

Topman Klaas Wagenaar heeft ruime ervaring met het onderhandelingsspel in de software-industrie. In zijn periode als bestuurder bij Baan Company maakte hij het spel in de meest bizarre vorm mee. Verkopers worden meestal op hun prestaties per kwartaal afgerekend, of het nu om auto's gaat of om software en automatiseringsdiensten. Klanten weten dat zij makkelijker korting kunnen bedingen aan het eind van het kwartaal. Eind jaren negentig is het wel voorgekomen dat Baan meer dan de helft van zijn kwartaalomzet in de laatste dagen van het kwartaal binnensleepte.

Maar de tijden zijn veranderd. Nieuwe boekhoudregels verbieden het om de omzet en winst van contracten die op het laatste moment worden binnengesleept aan de voorliggende drie maanden toe te rekenen. Als de Italianen op het laatste moment hebben afgezegd, zou dat niet zulke grote gevolgen voor de kwartaal- en jaarresultaten van Getronics kunnen hebben. Kortom, Getronics moet wel laat zijn met zijn waarschuwing.

Maar de vraag hoe laat is moeilijk te beantwoorden. Getronics rekent de kosten van een opdracht aan de gehele periode van de opdracht toe. Voor de Italiaanse order was Getronics al aan het droogzwemmen. Nu die niet doorgaat moet Getronics in één keer de lasten verwerken. Bovendien wordt aan het begin van een nieuwe order een relatief groot deel van de omzet en winst gerealiseerd, legt een woordvoerder desgevraagd uit. De omzet die gerealiseerd wordt in de latere, rustiger onderhoudsfase is in verhouding laag. Maar dat stond gisteren niet in het persbericht.

Analisten blijven redelijk optimistisch over Getronics. Met één verschil in hun zienswijze: nu omdat Getronics een interessante overnamekandidaat is.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester