Pientere einzelgänger met ellebogen

Op papier is het een overname, maar voor Richard den Drijver persoonlijk heeft het iets van een omgekeerde overname. Een half jaar na de verkoop van zijn effectenhuis Curvalue aan de veel grotere branchegenoot Van der Moolen, wordt hij de hoogste baas van de nieuwe combinatie.

Richard den Drijver Foto Jeroen Oerlemans NEDERLAND, AMSTERDAM, 3 JANUARI 2006 Richard den drijver, de nieuwe CEO van effectenhuis Van der Moolen. De oprichter van het vorig jaar door Van der Moolen overgenomen effectenhuis Curvalue Financial Services neemt het over van Fred Bottcher. Foto: Jeroen Oerlemans Oerlemans, Jeroen

Een hele stap, want Den Drijver (44) geeft sinds begin jaren negentig leiding aan een bedrijf met, nu, zo'n negentig mensen. Bij Van der Moolen werken er 330. Curvalue boekte in 2004 een omzet van ruim twintig miljoen euro; Van der Moolen ruim 123 miljoen. Maar bovendien, zegt zijn omgeving, opereert Den Drijver graag in de luwte. Bij Van der Moolen zal hij moeten leren omgaan met journalisten, analisten en een grote groep aandeelhouders.

'Richard is een beetje een einzelgänger', zegt Erik van de Merwe, zijn president-commissaris bij Curvalue en in de jaren tachtig zijn baas bij Pierson Option Clearing. 'Hij zal in zijn nieuwe rol als ceoeven moeten wennen. Vooral aan de omgang met pers en investeerders.' Dat moet geen enkel probleem zijn, denkt collega-optiehandelaar Rob Defares van het Amsterdamse bedrijf IMC. 'Hij kan in normaal Nederlands zijn plannen vertellen. Je hoeft van Richard geen strategische vergezichten te verwachten, hij zal gewoon een duidelijk verhaal naar de aandeelhouders hebben waarin hij uitlegt hoe hij meer geld denkt te kunnen verdienen.'

Defares kent Den Drijver al uit de jaren tachtig, toen beiden bij beurshandelaar International Option Investment (IOI) werkten: Defares als handelaar, Den Drijver als risico manager, een vak dat hij ervoor onder Van de Merwe bij Pierson had geleerd.

In 1991 werd IOI verkocht en richtten de verkopende eigenaren mét Den Drijver een nieuw optiehuis op, Curvalue. Hier ging hij zich ook zelf met de handel bezighouden. Van de Merwe, als adviseur vanaf het begin bij het bedrijf betrokken: 'Richard was een pientere en succesvolle handelaar, een echte daytrader. Hij heeft volgens mij nog nooit een dag met verlies afgesloten.'

Curvalue onderscheidde zich van andere effectenhuizen door vroeg het belang van automatisering in te zien. Het bedrijf, met inmiddels kantoren in zes landen werkt al jaren met elektronische handelssystemen. Het bewijs, volgens Defares, dat Den Drijver 'een man met visie' is.

'Vind ik niet', zegt André van Eerden, een andere ouwe rot uit de Amsterdamse optiewereld. Den Drijver onderhandelde in 2001 met Van Eerden over de overname van diens internet-broker IMG Holland. Dat liep op het laatste moment mis. Van Eerden: 'Daarmee heeft Curvalue de boot gemist ten opzichte van de grote internethandelaren als Binck en Alex.' Volgens Van Eerden twijfelde Den Drijver bij de onderhandelingen te lang en durfde niet door te drukken. Een eigenschap die hem in zijn nieuwe baan zal opbreken. Van Eerden: Als bestuursvoorzitter van een beursfonds moet je geen mierenneuker zijn.'

Het ligt voor de hand te denken dat de promotie van Den Drijver is geïnitieerd door Hans Kroon, ooit de grote man van Van der Moolen, en sinds een jaar commissaris bij Curvalue. Beide heren kennen elkaar goed uit Monaco, het dwergstaatje waar Den Drijver ooit woonde en Kroon nog steeds.

Den Drijver kent de weg in fiscaal vriendelijke oorden; hij woont in Londen en heeft een huis in Zwitserland. En, zo bleek gisteren uit een melding bij toezichthouder AFM, heeft zijn aandelenpakket van ruim 6 procent in Van der Moolen geparkeerd in de RBB Family Foundation. Voor de overname kreeg - en bij gebleken succes krijgt - Den Drijver deels contant en deels in aandelen betaald. Tegen de huidige koers kan de opbrengst oplopen tot ruim 56 miljoen euro.

Van dat bedrag zullen twee mensen een wrang gevoel krijgen. Evert van den Brandhof en Michel Boelaars waren óók betrokken bij de oprichting van Curvalue, maar lieten zich snel uitkopen. Dat verliep niet in pais en vree, beweren insiders. Het knaagt dat Den Drijver 'wegloopt' met een bedrijf dat door anderen is bedacht. De twee oud-partners willen er niet over uitweiden. Zij beperken zich tot een kwalificatie. Boelaars: 'Richard heeft kennis van zaken, maar is ook een opportunist. Hij is een man met ellebogen.' 'Hij is een plotter', vult Van den Brandhof aan, 'wat zich uit in sluwheid. Want dat is zijn karakter.'

Rectificatie / Gerectificeerd

In het profiel over de hoogste baas van de effectenhuizen Curvalue en Van der Moolen, Richard den Drijver, Pientere einzelgänger met ellebogen (18 januari, pagina 18) was sprake van de RBB Family Foundation. Het ging om de RDD Family Foundation in Liechtenstein.

    • Philip de Witt Wijnen