'Pi-Air' mag voor niks naar topclub

Pierre van Hooijdonk mag transfervrij vertrekken bij NAC Breda. Tenminste, als zijn nieuwe club PSV, Ajax, Feyenoord, Heerenveen, AZ of een buitenlandse club is. Als een andere voetbalclub in Nederland hem wil, moet een afkoopsom worden betaald. De 36-jarige spits heeft dat deze week van de beleidsbepalers in Breda te horen gekregen.

Van Hooijdonk en NAC Breda sloten elkaar aan het begin van dit seizoen in de armen. De spits keerde na jarenlange omzwervingen terug bij van de club waar hij groot was geworden. Al na een half jaar is de samenwerking mislukt. NAC verkeert in degradatienood en Van Hooijdonk wil en mág weg uit Breda.

Bij NAC Breda wilde gisteravond niemand reageren op het nieuws. Eerder liet voorzitter Willem van der Hoeven wel weten dat Van Hooijdonk ongelukkig is bij de Bredase club. In een persoonlijk gesprek heeft de aanvaller dat aangegeven aan de leiding van NAC.

De voorzitter ontkent dat Feyenoord in de markt zou zijn voor de spits. 'Zij hebben zich echt niet gemeld bij ons', aldus Van der Hoeven. Ook Feyenoord wilde niet ingaan op de speculaties dat Van Hooijdonk bij de Rotterdamse club zou terugkeren.

Van Hooijdonk werd vorig seizoen door zijn vriend Ton Lokhoff verleid om terug te keren bij de Bredase club. Lokhoff voetbalde in de jaren negentig samen met de spits bij NAC en was trainer van de club. Na de tegenvallende prestaties in 2005 werd hij vlak voor de jaarwisseling ontslagen en opgevolgd door Cees Lok.

Afgelopen weekeinde werd de frustratie van Van Hooijdonk geregistreerd door de tv-camera's van Talpa. De lange spits ging in de rust van het thuisduel tegen Roda JC (4-0-verlies) openlijk in discussie met een toeschouwer. Pas nadat ploeggenoten hem hadden weggeduwd, staakte hij dat gesprek.

Zaakwaarnemer Rob Jansen wilde geen uitspraken doen over de situatie van Van Hooijdonk. 'Als een voorzitter van een club iets wil zeggen, is dat zijn verantwoordelijkheid. Maar wij doen er niet aan mee. Anders krijg je een sneeuwbaleffect en daar hebben we geen zin in.' (ANP)