Partij wil Pormes niet terug

Het bestuur van GroenLinks is niet van plan het uit de gratie geraakte Eerste-Kamerlid Sam Pormes opnieuw zijn lidmaatschap te verlenen. Dat zegt partijvoorzitter Herman Meijer in reactie op een vonnis van de rechtbank in Utrecht. Die bepaalde gisteren dat Meijer onrechtmatige uitspraken over het actieverleden van Pormes moest rectificeren.

Pormes ziet in de uitspraak een begin tot rehabilitatie, maar volgens Meijer is daar geen sprake van. 'Pormes heeft de partij onvolledig geïnformeerd over zijn verleden. Wij werken niet via rechtszaken, maar met een politieke vertrouwensrelatie. Die blijft geschonden.'

GroenLinks stelde in november een onderzoek in naar de Molukse senator. Daaruit bleek dat hij onvolledige informatie had gegeven over zijn verleden als activist. Daarop werd hij geroyeerd als lid en moest hij zijn zetel in de senaat opgeven. Zo zei Meijer dat vanuit Pormes' huis in 1982 zou zijn geschoten op een politieauto in Assen. Volgens de rechter had Meijer dit niet mogen zeggen, want Pormes was vrijgesproken van betrokkenheid bij de zaak. GroenLinks heeft inmiddels een rectificatie geplaatst op zijn website. Het royement heeft Pormes bij een geschillencommissie aangevochten. De uitslag van dat beroep wordt volgende week verwacht.

De partij gaat in de toekomst meer werk maken van het screenen van kandidaten voor belangrijke functies, zegt Meijer. 'Het begint bij kleine dingen als een naam intikken op Google.'