Oliver Platt

De Amerikaanse acteur Oliver Platt is in een bijrol vaak beter dan de ster in zijn hoofdrol, zoals nu in 'Casanova'.

Pictured: Lena Olin, Charlie Cox, Sienna Miller, Natalie Dormer, and Oliver Platt At AFI Fest 2005 presented by Audi, Closing Night Gala of Touchstone Pictures' "Casanova". beiDIS111305-0680

Oliver Platt wordt vaak op straat herkend, maar de mensen die hem herkennen weten niet waarvan. Ze denken zelfs niet dat hij een acteur is. Heb ik niet bij jou op school gezeten, vragen ze hem. Het is het lot - of het fortuin - van de bijrolacteur. Maar Platt lijkt er met zijn lange logge lijf en zijn vlezige ironische kop voor geknipt om bijrollen zo te spelen dat je hoopt dat niet de ster maar híj de hoofdpersoon van de film zou zijn. Een film over de publiciteitsman van senator Bullworth, zou die niet veel leuker zijn geweest dan Bullworth? Een film over de spekkoning van Genua, zou die niet veel origineler zijn dan een film over Casanova, zoals Lasse Hallstrom nu maakte met Heath Ledger in de titelrol? In die zin lijkt Platt op Jack Black, ook een drukke, donkerharige dikkerd, die de show stal van John Cusack in High Fidelity en wie het daarna wel lukte voor zo'n buitenissig karakter een hoofdrol te krijgen, in The School of Rock. O, een film waarin Black en Platt broers zouden spelen

Voor de enige hoofdrol die Platt kreeg, speelde hij een bijrolacteur, in The Imposters van Stanley Tucci (1998).

Platt (Windsor, Canada, 12 januari 1960) wist dat hij acteur wilde worden toen hij op school met Kerst de waard mocht spelen die Jozef en Maria de deur wijst. Hij kent de zin waarin hij dat deed, nog steeds uit zijn hoofd. Later werd de toneelklas op school voor hem een toevluchtsoord. Omdat Platts vader diplomaat was wisselde hij nogal vaak van school; hij woonde in verschillende landen in Azië. In Japan werd hij van school gestuurd omdat hij betrapt was bij het roken van een joint in een bonsai-kwekerij. Zou Platt toen al 1 meter 92 zijn geweest?

Terug in Amerika ging hij naar een progressieve kostschool, studeerde toneel aan een universiteit en ging aan het toneel in Boston, waar hij het bracht tot de hoofdrol in Ubu Roi, zijn meest leerzame toneelervaring, omdat hij elke avond uitgejouwd werd. ,,En dan ging ik toch de volgende avond weer het toneel op.''

Zijn filmdebuut maakte Platt in 1988 in Working Girl van Mike Nichols, als effectenmakelaar. Sindsdien heeft hij heel wat beroepen uitgeoefend, van advocaat tot architect tot uitvinder tot politicus, al dan niet met een alcoholprobeem. Hij was onder veel meer te zien in de kinderfilm Doctor Dolittle (Betty Thomas, 1998), de monsterfilm Lake Placid ( Steve Miner, 1999), de sciencefictionfilm Bicentennial Man (Chris Columbus, 1999), de onafhankelijke film Pieces of April (Peter Hedges, 2003), de kostuumfilm Kinsey (Bill Condon, 2004). Zijn beste advies: je moet het niet erg vinden om voor gek te staan.

In 2000 maakte Platt de overstap naar de televisie, voor de hoofdrol in Deadline, een serie over een journalist in New York. ,,Wil ik regelmatig goed materiaal hebben en in mijn eigen bed slapen, of zeer uiteenlopend, heel soms fantastisch maar meestal niet zo geweldig materiaal en in een hotel slapen'', verdedigde hij zijn keuze. Deadline haalde niet eens het eind van het eerste seizoen. Dus is Platt terug op het doek. In Ice Harvest van Harald Ramis, hier nog niet uitgebracht, speelt hij de dronken vriend van John Cusack.

    • Bianca Stigter