Nederlands stuk met een beetje Amerikaans geld

erwinklein_1.jpgRegisseur Erwin Maas (1976) kan niet stilstaan. Hij rent rond, heeft over de hele wereld gestudeerd en gewerkt en tot en met zondag wordt onder zijn leiding het stuk The Northern Quarter gespeeld in New York.

Erwin kent de stad. Hij studeerde aan de prestigieuze Columbia University en bracht hier al eerder stukken op de planken. The Northern Quarter is misschien wel zijn meest Nederlandse stuk. Het is van Alex van Warmerdam en het geeft een origineel inkijkje in een verstikkende familie. Misschien een wel erg Nederlandse familie. Kijk hier waar het volgens Erwin over gaat en waarom New York eigenlijk op dit stuk zit te wachten. (tussen haakjes: de filmpjes zijn tussen 4 en 8 mb)

erwingroot.jpgDit soort toneelstukken heet hier Off-Off-Broadway, omdat ze in opzet en budget zo ver verwijderd zijn van de perfect geproduceerde en groots opgezette stukken op Broadway. Maar de kwaliteit is er niet minder om. Erwin vertelt wat de wijze les van zijn stuk is.

De avond dat ik ging, was Erwin tevreden. Kijk maar. Maar dat is hij niet altijd. Het is niet makkelijk, regisseur zijn in een stad zonder subsidie en met een veeleisend publiek. Zie hier.

Voorbeelden? Toen de metro’s hier een paar weken geleden staakten, kon hij simpelweg niet repeteren. Niemand heeft een auto. En er is nauwelijks geld. De spelers krijgen voor al die weken repeteren en spelen 200 dollar per persoon en - als alles goed gaat - schiet de regisseur er dit keer maar voor 7.000 dollar aan eigen geld bij in.

Als The Northern Quarter dit weekend voor het laatst te zien is, gaat Erwin weer een tijdje terug naar Nederland. Zoek hem op.

    • Freek Staps