Ministers mijden diner met Haider

Opvallend veel Europese ministers van Sociale Zaken zullen aanstaande vrijdag verstek laten gaan bij het galadiner dat hun in het Oostenrijkse Klagenfurt wordt aangeboden. Gastheer is dan ook de in Europa omstreden gouverneur van Karinthië, Jörg Haider. Het diner vindt plaats aan het eind van de tweede dag van een informele bijeenkomst van de ministers van Sociale Zaken in de hoofdstad van Karinthië. De ministers zijn daar bijeen op uitnodiging van hun Oostenrijkse collega Ursula Hübner, zuster van Haider en behorend tot dezelfde partij. Oostenrijk fungeert momenteel als voorzitter van de Europese Unie.

Onder anderen de ministers van Sociale Zaken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Zweden zullen niet aanwezig zijn. In diverse Europese hoofdsteden werden de wenkbrauwen gefronst toen enige tijd geleden de invitatie voor het diner met Haider binnenkwam. Zes jaar geleden raakte Oostenrijk in een diplomatiek isolement nadat er een regeringscoalitie was gevormd tussen de conservatieve -VP en de rechts-populistische FP- van Haider die kort daarvoor bij verkiezingen 27 procent van de stemmen had gehaald. De overige landen van de Unie besloten toen uit protest de betrekkingen met Oostenrijk tot het minimum te beperken. In september 2000 werd het isolement opgeheven.

Toch voelden veel landen zich in verlegenheid gebracht toen hun ministers van Sociale Zaken in het kader van het informele treffen werden uitgenodigd voor een galadiner met Jörg Haider. Om een herhaling van de diplomatieke operette van zes jaar geleden te voorkomen hebben de ministers in informele contacten afgesproken zich bij het diner te laten vervangen. De officiële verklaring voor hun afwezigheid luidt dat de ministers dringende bezigheden in eigen land hebben. Volgens een woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie is de lijst van ministers die aan het diner aanzitten nog niet bekend. Hij zei er van uit te gaan dat veel ministers wel aanwezig zullen zijn.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht Ministers mijden diner met Haider (18 januari, pagina 5) wordt de Oostenrijkse minister van Sociale Zaken Ursula Hübner genoemd. Ze heet Haubner.