Melbourne in zicht zeiljachten

Na zestien dagen in de tweede etappe in de Ocean Race liggen de boten wijdverspreid over de oceaan tussen vertrekplaats Kaapstad en finishplaats Melbourne in Australië. Koplopers ABN Amro en ABN Amro 2, met een onderling verschil van slechts veertig mijl, waren aan het einde van de ochtend nog geen achthonderd mijl van de finish verwijderd en worden vóór het weekeinde in Melbourne verwacht.

Nummer drie, Movistar van schipper Bouwe Bekking, heeft na een korte reparatiestop op de uiterste zuidwestpunt van Australië de wedstrijd hervat en ligt ruim honderdvijftig mijl achter de koplopers. Bekking, die de wedstrijd als favoriet begon maar de eerste etappe niet kon varen wegens zware averij aan het kielsysteem, uitte gisteren in zijn dagelijkse e-mail zijn frustraties over de opnieuw ontstane problemen aan de kielophanging. 'We hebben ons in Kaapstad laten adviseren over vervangende onderdelen, maar ik wil mijn geld terug. Ze hebben bij de fabriek kennelijk wat materiaalnummers door elkaar gehaald en de stangen van oude colablikjes gemaakt', aldus Bekking. 'Dit zou een zeilwedstrijd moeten zijn en geen competitie in overleven.'

Behalve de Movistar meerde ook de Pirates of the Caribbean van Paul Cayard afgelopen dagen aan in dezelfde haven voor de nodige reparaties, wederom aan de kielophanging. Dat team probeert een gat van vijfhonderd mijl met de koplopers te dichten.

Op ongeveer duizend mijl achterstand zeilt de ING Real Estate Brunel van Grant Wharington. Dit team heeft een barst in de mast en kan daardoor niet op volle snelheid de beruchte etappe door de Zuidelijke Oceaan afleggen. De etappe is door de verplichte routepunten (waypoints), die de vloot heel noordelijk houden, niet zo berucht als ze hadden verwacht. 'Dit is mijn tiende keer in de Zuidelijke Oceaan', schreef een bemanningslid met nauwverholen teleurstelling, 'en door die verplichte waypoints ontegenzeggelijk niet hetzelfde als de vorige keren. Ik mis het ijs en de geweldige deining van het diepe zuiden.'

De Brasil 1, met de Nederlandse navigator Marcel van Triest, heeft nog ruim 2.700 mijl te gaan. Dit team keerde vlak na de start terug naar Kaapstad met een gat in het dek. Na een week voer het team alsnog uit, maar vanochtend vroeg brak de mast in drie stukken. Met noodtuig zeilen ze richting Eclipse Island, een afstand van bijna 1.300 mijl.

Nummer zeven in het deelnemersveld, de Ericsson van Neil McDonald, kon de etappe door kielproblemen niet zeilen en is per vrachtschip onderweg naar Australië.