Marokko in het offensief tegen bladen

De Marokkaanse justitie heeft een onderzoek geopend tegen het Spaanstalige weekblad La Mañana wegens de publicatie van een artikel waarin sprake zou zijn van 'schending van de territoriale eenheid'.

Het is de zevende maal in enkele maanden tijd dat de Marokkaanse justitie in actie komt tegen perspublicaties. Van enkele onafhankelijke weekbladen wordt het voortbestaan in gevaar gebracht door zeer hoge boetes die zijn opgelegd of eraan komen.

Met het onderzoek naar mogelijke overtredingen van La Mañana treedt justitie voor de eerste maal op tegen een weekblad dat tot de gevestigde pers behoort. La Mañana wordt op de markt gebracht door de uitgever van Le Matin, het dagblad dat bekend staat als zeer nauw verbonden met het Marokkaanse koningshuis. Le Matin functioneert als dagelijkse informatiebron over de koninklijke activiteiten en toespraken. La Mañana geeft een wekelijkse samenvatting van het nieuws van Le Matin.

De afgelopen maanden waren het vooral onafhankelijke dag- en weekbladen die te maken kregen met de Marokkaanse justitie. Het Arabischtalige blad Annahar al Maghribiya wordt bijvoorbeeld vervolgd wegens het publiceren van een artikel waarin uitgebreid de harem van de vroegere koning Hassan II wordt beschreven. De Arabischtalige publicatie Al-Ayam zal deze maand moeten voorkomen wegens het publiceren van foto's van het koninklijk huis 'zonder toestemming vooraf van het kabinet van de koning'.

Het zwaarst aangepakt werden de Franstalige, onafhankelijke weekbladen Tel Quel en Le Journal, de leiders van de weekbladpers.

Tel Quel werd eind vorige maand in hoger beroep veroordeeld tot een boete van 73.000 euro. De hoofdredacteur en een columnist hebben een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden opgelegd gekregen. Aanleiding was de veronderstelde belediging van een parlementariër. Tel Quel wacht nog een tweede proces wegens het verspreiden van onjuiste informatie waarvoor een boete van 80.000 euro wordt geëist.

Le Journal, dat in 2000 al tijdelijk werd verboden, is nu weer voor de rechter gedaagd wegens een commentaar op een rapport over de Saharaanse onafhankelijksbeweging Polisario, waarbij een schadevergoeding van 450.000 euro wordt geëist.

De golf justitiële acties komt na jaren van relatief grote persvrijheid. Binnen de getroffen bladen wordt de vervolging geweten aan krachten rond het koninklijk huis of binnen de rechterlijke macht.