Kernenergie is geen bron voor schone energie 1

Paul de Krom, Kamerlid van de VVD, bepleit in NRC Handelsblad van 11 januari de komst van nieuwe kerncentrales in Nederland. Dat Paul de Krom in sprookjes gelooft, is voor Greenpeace geen verrassing. Maar dat hij minister Brinkhorst omschrijft als Doornroosje die door Greenpeace wakker gekust moet worden om in te zien dat Nederland nieuwe kerncentrales moet bouwen gaat ons de pet te boven.

Kernenergie als bron voor schone energie, dat is het sprookje waar de Krom in gelooft. De problemen rondom het kernafval dat 240.000 jaar gevaarlijk blijft, het risico dat plutonium in verkeerde handen valt en kerncentrales als doelwit: allemaal feiten waarvoor hij zijn ogen sluit. Ook is hij met zijn hoofd in dromenland als hij de rapporten niet leest waaruit blijkt dat er voldoende mogelijkheden zijn om onze energievoorziening veilig te stellen. En dat zónder kernenergie waarbij we voor het uranium ook afhankelijk zijn van het buitenland.

De realiteit is dat met forse energie efficiëntie en een gestage groei in duurzame energie Europa een klimaatvriendelijk energiebeleid kan voeren, waarbij alle kerncentrales kunnen sluiten als ze ouder dan 30 jaar zijn en er geen nieuwe centrales gebouwd hoeven te worden. En dat staat niet in het boek van de gebroeders Grimm maar dat blijkt uit gedegen onderzoek van het gerenommeerde Duitse onderzoeksbureau DLR.

    • Femke Bartels Greenpeace