Hallströms seksloze Casanova

Het is meer een ideetje dan een film. Waarom maken we Casanova niet verliefd op een feministe avant la lettre die niets van deze male chauvinist pig moet hebben? En daar bouwen we dan een scenario omheen met Shakespeareaanse persoonsverwisselingen en misverstanden.

Zoiets moet er wel zijn gebeurd toen Disney besloot het leven van de grote neukebroek te verfilmen. Het bedrijf dat de grootste familie van de wereld uithangt en dat uit fatsoen liever winst misliep dan dat ze Michael Moore's Fahrenheit 9/11 zouden produceren, kon toch niet ineens een ode gaan maken aan de bandeloosheid? Dus wat er ook Casanova aan deze film is: niet de seks, daar is werkelijk niets van te zien of te merken. Deze Casanova is keurig verliefd op een slimme meid en doet met eenentwintigste-eeuwse hardnekkigheid zijn best om haar voor eeuwig voor zich te winnen. Het is van een tuttigheid die bijna niet te geloven is.

Als regisseur werd Lasse Hallström aangezocht, de Zweed die ooit met gevoel My Life as a Dog en What's Eating Gilbert Grape regisseerde, maar die de laatste jaren zoetigheid als Chocolat. uitdeelt. Aan hem kon de klus veilig worden toevertrouwd. Hallström heeft zich vooral uitgeleefd op de productie. Achttiende-eeuws Venetië is in volle glorie te zien. Had iemand zich maar met dezelfde energie bekommerd om het scenario, dan had het nog iets van Shakespeare in Love kunnen krijgen.

De hoofdrol is voor Heath Ledger, alom geprezen voor zijn hoofdrol als norse homoseksuele cowboy in Brokeback Mountain. Hier loopt hij rond als een paspop met pofbroek en pruik. Zijn wilskrachtige liefje wordt gespeeld door Sienna Miller, die niet veel meer leven in haar Francesca Bruni weet te blazen.

De grappen zijn gemakzuchtig verplaatst naar de bijfiguren, met Oliver Platt als de reusachtige reuzelkoning van Genua voorop. Dubbelzinnige grappen zijn het soms, maar dat maakt het geheel nooit sensueler, laat staan sexy. Welbeschouwd is het een prestatie van formaat, een seksloze Casanova. Alsof je Donald Duck laat spelen door een pandabeer.

Casanova. Regie: Lasse Hallström. Met: Heath Ledger, Sienna Miller, Lena Olin, Oliver Platt, Jeremy Irons. In: 48 bioscopen.

    • Bas Blokker