Grootste pensioenfondsen behalen hoog rendement

Vier van de grootste Nederlandse pensioenfondsen die samen 310 miljard euro beleggingen beheren hebben vorig jaar hun hoogste rendementen behaald sinds de beurskrach in 2000 op gang kwam.

Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Metalektro (ruim 19 miljard euro beleggingen) komt het hoogst uit de bus met 19 procent, het Pensioenfonds Metaal en Techniek (ruim 28 miljard euro vermogen) heeft 18,3 procent.

Nederlandse grootste pensioenfonds, ABP (191 miljard euro beleggingen) dat de pensioenregeling voor een miljoen leraren en ambtenaren uitvoert, boekte 12,8 procent rendement.

De nummer twee, PGGM (71,5 miljard euro vermogen) dat voor 1,1 miljoen werknemers in zorg en welzijn pensioen verzorgt, kwam uit op 16,3 procent. PGGM steekt een groter deel van zijn geld in aandelen en vergelijkbare investeringen dan ABP, en juist die beleggingen boekten vorig jaar een goed rendement.

In het PGGM-persbericht rept hoofddirecteur beleggingen E. Bos van een 'fantastisch beleggingsjaar'. Het hoogste rendement behaalde PGGM op zijn investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven (zogeheten private equity), die vorig jaar 33,5 procent opleverden. PGGM kondigt aan een groter deel van zijn investeringen in vastgoed (portefeuille van 8 miljard euro) in China te gaan doen, vanwege de gunstige structurele economische groei in het land.

In reactie op betere verwachte rendementen besloot PGGM eind vorig jaar een geplande verhoging van de pensioenpremies te schrappen, terwijl ABP zijn premies in samenhang met een nieuwe pensioenregeling iets verlaagde.

De financiële positie van de twee grootste pensioenfondsen is ondanks de hoge rendementen niet (ABP) of nauwelijks (PGGM) verbeterd. Tegenover de stijgende vermogens staan eveneens stijgende pensioenverplichtingen. Deze stijging is het gevolg van de lage rente, die de waarde van de verplichtingen verhoogt. De verhouding tussen vermogen en verplichtingen (de zogeheten dekkingsgraad) daalde bij ABP, inclusief een reservering voor het feit dat mensen langer leven, met 1,1 procentpunt naar 120 procent per eind 2005. Het doel van ABP is 126 procent eind 2006. ABP zegt dat een geringe (0,3 procentpunt) stijging van de rente voldoende is. Naar verwachting zal de rente de komende tijd gaan stijgen.

Bij PGGM verbeterde de dekkingsgraad met twee procentpunt naar 119 procent. De dekkingsgraad van Metalektro verbeterde ook twee procentpunt naar 121 procent, die van Metaal en Techniek is 'circa 125 procent'.

Hoewel de pensioenfondsen voor een relatief klein deel beleggen in Nederland, hangt het hoge rendement voor een deel samen met de koersstijging van 25 procent die de AEX behaalde. De Dow Jones kwam daarentegen nauwelijks van zijn plaats.