Geld voor bestrijding van vogelgriep is toegezegd

Op een internationale conferentie in Peking is in totaal tussen de 1,8 en 1,9 miljard dollar toegezegd voor gecoördineerde bestrijding van vogelgriep in de wereld. Dat is vandaag meegedeeld bij de afsluiting van de tweedaagse bijeenkomst, georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Europese Unie. Het geld gaat vooral naar versterking van de veterinaire diensten in ontwikkelingslanden en het verbeteren van signaleringsmechanismen.

Niks aan de hand. Een arbeider van een pluimveeslachterij in de Oost-Turkse stad Van neemt een hap van een kippenbout. Volgens premier Erdogan is kip gezond, mits afkomstig van professioneel geleide pluimveehouderijen. Dat geldt ook voor eieren. In Van en omgeving, waar vogelgriep is vastgesteld, laten werknemers zich graag overtuigen. FotoAP Turkish workers of a chicken factory eat grilled chicken to promote the consumption of poultry in the eastern city of Van, Turkey, Tuesday, Jan. 17, 2006. As Turkish authorities continue slaughtering thousands of chickens, turkeys and geese nationwide to stop the spread of bird flu Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan urged people not to stop eating chicken and eggs from professional poultry farms, saying the disease was confined to birds raised in the open air in people's gardens. (AP Photo/Pier Paolo Cito)
Niks aan de hand. Een arbeider van een pluimveeslachterij in de Oost-Turkse stad Van neemt een hap van een kippenbout. Volgens premier Erdogan is kip gezond, mits afkomstig van professioneel geleide pluimveehouderijen. Dat geldt ook voor eieren. In Van en omgeving, waar vogelgriep is vastgesteld, laten werknemers zich graag overtuigen. FotoAP Turkish workers of a chicken factory eat grilled chicken to promote the consumption of poultry in the eastern city of Van, Turkey, Tuesday, Jan. 17, 2006. As Turkish authorities continue slaughtering thousands of chickens, turkeys and geese nationwide to stop the spread of bird flu Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan urged people not to stop eating chicken and eggs from professional poultry farms, saying the disease was confined to birds raised in the open air in people's gardens. (AP Photo/Pier Paolo Cito) Associated Press

Europees commissaris Kyprianou sprak vanochtend van 'een belangrijk succes'. Van tevoren was gevraagd om ten minste 1,5 miljard dollar. De Verenigde Staten dragen ruim 330 miljoen dollar bij, de EU en haar lidstaten ongeveer 250 miljoen.

Irak is mogelijke het zevende land in de wereld geworden waar de vogelgriep een leven heeft geëist. Vanochtend werd melding gemaakt van het overlijden, in het overwegend Koerdische noorden, van een 14-jarig meisje, van wie wordt vermoed dat ze besmet was met het vogelgriepvirus. Bloedmonsters zijn naar een laboratorium in buurland Jordanië gestuurd voor nader onderzoek.

In het oosten van Turkije is een nieuw geval van vogelgriep vastgesteld bij een kind. In die regio is de besmetting nu 21 keer vastgesteld onder mensen. Vier kinderen zijn overleden.

Onder andere de Verenigde Naties en de Wereldbank riepen de internationale gemeenschap in Peking op tot het brengen van een financieel offer om een grotere ramp te voorkomen. De Wereldbank schat de economische schade van een pandemie op 800 miljard dollar.